Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 23. 10:08, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Örökösödési törvény

Örökösödési törvény

Közel 100 paragrafusban határozza meg az új öröklési rendet a polgári törvénykönyv, mely március 15-től lép életbe.

Közel 100 paragrafusban határozza meg az új öröklési rendet a polgári törvénykönyv, mely március 15-től lép életbe.
Az új Ptk. továbbra is a végrendelet kívánságait helyezi a törvényi öröklés elé. Ha azonban nem írjuk meg végakaratunkat, vagy az elkészült iratunk hiányos (nem szerepel benne az összes vagyontárgyunk, vagy azok halálunkkor már nincsenek a birtokunkban), akkor a bíróság a törvényes öröklés szabályait veszi majd figyelembe.
A legfontosabb tudnivalók az örökléssel kapcsolatban:
- Özvegyek esetében a haszonélvezet mostantól az utolsó közös lakásra és annak berendezési és felszerelési tárgyaira vonatkozik, a további hagyatékból egy résznyit örököl a házastárs – a többit arányosan az utódok.
- A haszonélvezet nem szűnik meg újabb házasságkötés esetén. Megváltását csak az özvegy kérheti az örökösöktől, az örökösök tőle azonban nem.
- Ha nincs gyermeke a házaspárnak, akkor az özvegy elhunyt házastársa szüleivel osztozik a hagyatékon. Ha egyik szülő sem él, akkor csak a házastárs örököl.
- Ha több ingatlannal rendelkezünk, és több házasságot is kötünk életünkben, előfordulhat, hogy a különböző házasságainkból származó gyerekeink több ingatlanban lesznek tulajdonostársak, és ezt még tovább bonyolítja az is, hogy a különféle ingatlanokban társtulajdonosok lehetnek velük a régebbi házastársak is, ráadásul a maga jogos örökségével a túlélő házastárs is. Ezt a helyzetet a hagyatéki egyezséggel lehet feloldani, amit közjegyző előtt kötnek az örökösök, a hagyatéki tárgyalás alatt – például kifizetik egymást, vagy értékarányosan osztják el az ingóságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk