Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Június 13. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Örökölt értékes kincsünk - a néptánc

Örökölt értékes kincsünk - a néptánc

„A tánc a zene és a mozgás ötvözete. A néptánc pedig gyökerek és öröklött mozdulatok édes egyvelege.”

„A tánc a zene és a mozgás ötvözete. A néptánc pedig gyökerek és öröklött mozdulatok édes egyvelege.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Ónodi Izabella a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke június 12-én a Móra Ferenc Művelődési Központ dísztermében tartott Padkaporos Gála nyitányaként.

"A néptánc és a népzene az önkifejezés hagyományokon alapuló formája, mely túlmutat a tanult gesztusokon és az ösztönösség felé hajlik. Nem véletlen, hogy családok több generációt átívelően közösen táncolnak városunkban. Reményeink szerint lassan elérjük azt a hozzáállást, ami a régi Magyarországon mindig is természetes volt: hogy a népzenével és a néptánccal foglalkozó fiatalok nemcsak kitűnnek társaik közül, hanem tartásukkal irányt mutatnak.

Kiskunfélegyházán nagy hagyománya van ennek az autentikus kifejezési formának. Nemcsak gyerekek, serdülők hódolnak a néptáncnak, hanem sikeres felnőtt csapat is van közöttük. Ezt bizonyítja, hogy a magyarságtudat kortalan és soha sincs késő szabadjára engedni a mindannyiunkban szunnyadó néptáncost."

Az est folyamán fellépett Padkaporos Táncegyüttes kialakulásának történetét megtudhattuk Gulyás Lászlótól a táncegyüttes elnökétől, akinek nyitó beszéde után a zenéé és a táncé volt a főszerep a színpadon. A félegyházi táncosokon, az utánpótlás csoportokon kívül felléptek a kunszállási néptáncosok is. Maninger Lencsi népi énekestől, az utánpótlás csapat koregráfusától megtudhattuk, hogy a gyerekek nemcsak néptáncolni és énekelni tanulnak, hanem a népi hangszereken való játékot is elsajátíthatják. Ebből is láthattunk ízelítőt az est folyamán. Gyönyörű citerazenét hallhattunk Lencsi két kis növendékétől.

A közönség pedig mit sem törődve a tikkasztó hőséggel, vastapssal jutalmazta a fellépők sorát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: