Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. November 03. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Őrizetbe vették egy dél-olaszországi maffiaszervezet többtucatnyi tagját

Őrizetbe vették egy dél-olaszországi maffiaszervezet többtucatnyi tagját

A dél-olaszországi \'ndrangheta bűnszervezet két klánját számolták fel a csütörtök reggel Olaszország számos városát érintő hatósági akcióban, amelynek során 41 embert vettek őrizetbe, közöttük egy politikust is

- jelentette Reggio Calabria rendőrsége. A hírhedt Ferrentino-Chindamo és Lamari klán tagjairól van szó, akik a 'ndrangheta területeként ismert Calabria régióból, Laureana di Borrello kisvárosából irányították üzleteiket. Az őrizetbe vett személyek között van Laureana di Borrello önkormányzatának környezetvédelmi felelőse is, akit szintén maffiatevékenységgel vádolnak.

A hatóságok szerint a két klán szabályosan uralta a kisvárost és környékét: ők döntöttek a közbeszerzési pályázatok sorsáról, s a vádak között illegális fegyverbirtoklás és kábítószer-kereskedelem, valamint zsarolás, súlyos testi sértés és gyújtogatás is szerepel. A 'ndrangheta emberei ugyanis gyakran erőszakkal léptek fel azokkal szemben, akik ellenszegültek akaratuknak. A bűnszervezet a sporttal kapcsolatos csalásoktól sem riadt vissza: Reggio Calabria ügyészsége szerint a klánok a helyi labdarúgócsapat legalább két mérkőzésének az eredményét is megvásárolták.

A hatósági akció a déli Calabriától az északi Lombardia régióig számos olasz várost érintett: egész Olaszországban a klánok tíz vállalkozását foglalták le 30 millió euró (több mint 9 milliárd forint) értékben, közöttük építkezési vállalatot, egy szupermarketet, újságüzletet és hatósági zár alá került Laureana di Borrello labdarúgócsapata is.

A 'ndrangheta számít a legerősebb olaszországi bűnszervezetnek, amely az utóbbi évtizedekben maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostra és a nápolyi camorra szervezetét is. A dél-olaszországi Calabrián keresztül érkezik a Dél-Amerikából Európába tartó drogszállítmányok jelentős része, amelynek bevételét a 'ndrangheta olaszországi befektetésekben mossa tisztára.

Címkék: maffia, olasz, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.