Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2021. Július 21. 08:56, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Óriásit nőttek a kórházi várólisták

Óriásit nőttek a kórházi várólisták

Csípőprotézis-műtétre tavaly nyáron 324 napot kellett várni, most azonban már 475-öt. Óriásit nőttek a kórházi várólisták.

Ahogy a második és harmadik hullám között, úgy a Pénzcentrum most is megvizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták. Sajnos, a helyzet finoman szólva sem túl rózsás.

Sérvműtétre több mint egy évet kell várni

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva azt írja, hogy amíg tavaly június elején egy térdprotézisműtétre átlagosan 389 nap volt a tervezett várakozási idő, addig 2021. január elején már 471, most, júliusban pedig 568 nap. Csípőprotézis-műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve, de januárra ez 371-re duzzadt, a jelenlegi adatok szerint pedig 475 nap. Egy laparoszkópiás epekőműtétre egy éve még átlagosan 127 napot kellett várni, ami idén januárra 177 nap lett, július közepére pedig 351-re nőtt. Ami a sérvműtétet illeti, arra most már több mint egy évet kell várni, a varix- és pajzsmirigyműtétek esetében pedig több mint 100 nappal hosszabbodott a várakozási idő a fél évvel ezelőttihez képest.

Van, ahol kevesebbet kell várni

Vannak azonban olyan műtétek, amelyekre az előirányzat szerint kevesebbet kell várakozni, mint fél évvel korábban. Ilyen például egyebek mellett a szaruhártyaműtét, az urológiai kisműtét, az emlőműtét, az artroszkópos műtét, a nőgyógyászati plasztika, valamint a mandula-, orrmandulaműtét.

Nem meglepő, ami történik

Mint arra a lap rámutatott, nem meglepő, hogy a várakozók száma és a várakozási idő jócskán megnőtt: májusban egyidejűleg kellett fokozni az oltási tempót, fenntartani változatlan kapacitással a kórházak koronavírusos részlegeit, szabadságra engedni az orvosokat és nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. Ráadásul a COVID-osztályokon dolgozó nővérek és orvosok nem vehettek részt a nem koronavírusos betegek ellátásában, és sok szakrendelőben oltópont működik, ezzel is elvéve a helyet és kapacitást a betegellátástól.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 21:48, péntek | Helyi

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak

Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

2021. Július 30. 10:06, péntek | Helyi

Épül a Budapest-Balaton kerékpárút

2021. Július 30. 09:31, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban friss anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Július 29. 16:37, csütörtök | Helyi

Seregszemlével, kiállításokkal és tudományos előadásokkal is emlékeznek a magyar ősökre Bugacon

A hatodik alkalommal megrendezett hagyományőrző rendezvény a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.