Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 21. 11:40, szerda | Helyi
Forrás: HIROS.HU - Molnár H. Boglárka

Óriási siker volt az V. Ősök Napja

Óriási siker volt az V. Ősök Napja

Az idei rendezvény minden eddigit felülmúlt. A három nap annyi mindent adott az embernek, hogy nehéz papírra vetni, melyek azok az érzések, amelyek most a résztvevők lelkében kavarognak.

Büszkék lehetünk magyarságunkra! Ez a mondat az, amely mindenki szívét egyszerre dobogtatta meg, pont úgy, mint ahogy a lovak patája egyszerre verte fel a bugaci port az Ősök Napján - számolt be a háromnapos rendezvényről a HIROS.HU internetes hírportál.

Az idei rendezvény minden eddigit felülmúlt. A három nap annyi mindent adott az embernek, hogy nehéz papírra vetni, melyek azok az érzések, amelyek most a résztvevők lelkében kavarognak. Sokak szemébe könny szökött azon a nomád felvonuláson, melynek hossza körülbelül 1 kilométer volt. 1100 év óta most láthatta először Európa, milyen is volt az, amikor a sztyeppei lovasnomád civilizáció nemzetségei, törzsei útra keltek. Ahogy az 1000 lovas, gyalogos, asszonyok, gyermekek, háziállataikkal, tevékkel, bivalyokkal és szekerekkel a láthatáron megjelentek, olyan erőt sugároztak, melytől minden magyarnak összeszorult a szíve. Emiatt az erő miatt zengte egész Európa: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” Mert bennünket a legfélelmetesebb harcosokként emlegettek. Ezt az egységet bizonyította az a seregszemle, amely a Kárpát-medencei hagyományőrzők legnagyobb harcászati felvonulása. Egy 800 lovasból és gyalogosból álló hadsereg sorakozott fel az Ősök Napja Arénájának küzdőterén.
„Szabadság!” „Erő!” Ez volt az a két szó, amely a legtöbb embernek eszébe jutott az Ősök Napjáról. És valóban erről szólt az elmúlt három nap Bugacon. A több mint 120 hagyományőrző egyesület több ezer embert vonzott a pusztára. Találkoztunk olyan férfival, aki év közben is nomádként él. Jurtában él, korhű ruhában jár dolgozni, és utazik a buszon. Neki ez a mindene. Úgy él, mint honfoglaló őseink, akik benépesítették az egész Kárpát-medencét. Tekintetéről nem tudtuk levenni tekintetünket. Bátorság, büszkeség, becsület és emberség. Ezek voltak leolvashatók pillantásaiból, az, hogy tiszteli nemzetségünket.

Ha mindez nem bizonyítaná eléggé azt, hogy birodalmunkat joggal uraltuk, Erdélyből egy olyan világpremiernek számító leletanyag érkezett az Ősök Napjára, amely megcáfolhatja azt a teóriát, miszerint nem éltek hunok Erdélyben. Marosvásárhelytől 10 kilométerre találtak egy olyan sírt, melyben egy előkelő hun maradványaira bukkantak.

Az Ősök Napja tehát nem egy fesztivál. Sokkal több annál. Egy ünnep. Egy ünnep az egész Kárpát-hazai magyarságnak, mellyel nem felejtjük el, hogy mi mind onnan származunk, ahol a Nap felkel.

(Címlapfotó: HIROS.HU)

Címkék: Ősök Napja, Bugac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.