Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2015. Szeptember 20. 12:00, vasárnap | Belföld
Forrás: vezess.hu

Óriási botrány a Volkswagennél, félmillió autóval csalhattak

Óriási botrány a Volkswagennél, félmillió autóval csalhattak

A Volkswagen olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások.

Az EPA szerint (Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége) az amerikai tisztalevegő-törvény előírásait a 2009 és 2014 között gyártott dízel Volkswagen Jetták, bogarak és Golfok, a 2014-es és 2015-ös Volkswagen Passatok, valamint a 2009 és 2015 között gyártott Audi A3-asok sértik meg.

Ezek a típusok a megengedett nitrogénoxidok értékénél negyvenszer többet bocsátanak ki, amelyek súlyosbítják az asztmát és más légúti betegségeket. Az ügyben Kalifornia állam is vizsgálatot indított. A Volkswagen közölte, hogy együttműködik a vizsgálatokkal, de részletes kommentárba nem bocsátkozott.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabandó bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötöde dízelüzemű jármű. Az EPA szerint az érintett gépjárművek vezetés szempontjából biztonságosak, a tulajdonosoknak nem kell azonnali lépéseket tenniük, ám az ügynökség meg fogja követelni a Volkswagentől, hogy térítésmentesen hajtsa végre a szükséges javításokat. Ez tömeges visszahívást vetít előre.

Az ügynökség szerint a Volkswagenekben és az Audikban egy "kifinomult" algoritmus észleli, ha az autók kibocsátás-teljesítményét tesztelik, és ilyenkor kibocsátást csökkentő módba kapcsol. A szoftver ügyét elsőként a Nyugat-virginiai Egyetem és a Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa vetette fel.

Ha ez bizonyítást nyer, a német gyártó nem fogja megúszni egy ejnye-bejnyével. Egyes hírek szerint akár komoly visszahívás is lehet a történet vége. A Volkswagennek pedig autónként akár 37 500 dollárba (10 millió forint) is kerülhet a büntetése, ami felszorozva a darabszámmal 18 milliárd dollárt jelentene, ezt inkább át sem váltom. - (forrás: MTI)

A céges levelezésre is rákerült a hír, Szörényi kolléga pedig az alábbi néhány gondolatot fűzte hozzá: "A teljesítménymérés kapcsán olvastam anno, hogy az elektronika felismeri a paddal való mérést és a felcsavart tesztautók akkor visszavesznek. De ez csak tesztkocsikra vonatkozott, és nem tudták bizonyítani. A 100-150 feletti gyorsulásból gyanították a kollégák, mert hasonlóan ment majdnem egyforma súllyal a pl. 550 és a 670 lóerős autó."

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 03. 16:54, szombat | Belföld

Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor korábbi főtanácsadója

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus

2022. December 03. 14:11, szombat | Belföld

AM: folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

2022. December 03. 14:09, szombat | Belföld

Két halálos tűzeset történt péntekről szombatra virradóra

Péntek éjszaka Vas megyében, szombat reggel Békés megyében történt halálos tűzeset - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

2022. December 03. 14:03, szombat | Belföld

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.