Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Január 15. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Öregebben, kevesebben

Öregebben, kevesebben

Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás

Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2040-re hétmillióra csökkenhet a magyarok száma. Az optimistább jóslat kétmilliós, a pesszimistább hárommilliós lélekszámcsökkenéssel számol. A folyamat szinte megfordíthatatlan.

A tényleges szaporodás és fogyás az Európai Unió országaiban

Bár a gyerekvállalási kedv továbbra is viszonylag magas a magyarok körében, mégsem elég a csökkenés mérsékléséhez.

A kutatóintézet az elemzésében megjegyzi, egyre kevesebb a szülőképes korú nő, így még akkor is kevesebben leszünk, ha nem lanyhul a gyerekvállalási kedv. Ezzel párhuzamosan pedig természetesen növekszik az idősek száma.

Nagymértékben befolyásolja a csökkenő létszámot az elvándorlás emelkedő mértéke is. Egyre több fiatal költözik külföldre (ez a szám folyamatosan nő az érettségizők körében is: évről évre többen választanak külföldi egyetemet, ahonnan sokan már nem költöznek haza), és alapít a határon túl családot.

A népességfogyás egyébként évtizedek óta probléma az országban: az 1980-as években évente körülbelül 16 ezerrel lettünk kevesebben, a 2000-es évek elején ez a szám már 35 800 volt. 2010 után pedig még nagyobb ütemben fogyatkozik a magyarok száma: évi 38 800 fő volt a népességfogyás. Tavaly pedig meghaladta a 40 ezer főt.

JAVULHATNA MÉG. Csökkent az abortuszok száma az elmúlt hat évben, de még így is jelentős, több tízezer terhességmegszakítást végeznek évente Magyarországon. 2015-ben 31 176 abortuszt végeztek el, ami 23 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a művi terhességmegszakítások csökkenésében jelentős szerepet játszanak a felvilágosító előadások és a sürgősségi fogamzásgátló tabletták megjelenése is.

Címkék: fogy, népesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: