Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Március 27. 07:34, vasárnap | Helyi
Forrás: mixonline.hu

Órát állítottunk

Órát állítottunk

Hajnali kettő órakor három órára kellett átállítani az órák mutatóit, és ezzel elkezdődött a nyári időszámítás.

Az óraátállítás érintette a MÁV és a BKV menetrendjét is. Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási rend a MÁV menetrendjében 22 szerelvényt, 14 Magyarországról induló, illetve az országba érkező nemzetközi vonatot, valamint 8 belföldi járatot érintett.

A BKV menetrendjében csak az éjszakai buszok közlekedését érintette az óraátállítás, az óránkénti, vagy annál gyakoribb követési idővel közlekedő 6-os villamos és az éjszakai járatok 2.00 és 2.59 óra közötti indulásai elmaradtak, míg az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrendet alkalmaztak.

A változtatás a Liszt Ferenc-repülőteret nem érintette, mivel úton lévő, Budapestre tartó járata egyetlen légitársaságnak sem volt.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási rend azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adatai szerint az óraátállítással évente 120 gigawattóra villamos energia takarítható meg, ez a mennyiség egy városnyi háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 30. 08:33, kedd | Helyi

Május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.