Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2013. Október 26. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Óra átállítás!

Óra átállítás!

Vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.
Tehát a nyári időszámítás kezdete: 2013. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kellett előreállítani az órát.
Téli időszámítás kezdete: 2013. október 27. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

A nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.
Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Miért?
Eleinte azért javasolták, mert energiát lehet vele megtakarítani a napfényes órák magasabb száma miatt. Használata azonban több egyéb előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előnyt jelent azoknak, akik munkahelyi vagy iskolai tevékenység után a szabadban szeretnék tölteni idejüket (strandolnak, vagy épp hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak). További előny pl. az építőiparban, hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Az óraállítás kritikusai szerint a fentebb felsorolt előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítást. Az új moszkvai idő az addigi nyári idő (UTC+3) lett. Fehéroroszország és Ukrajna ugyanígy járt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 19:45, péntek | Helyi

Már lehet jelentkezni a Petőfi Emlékfutamra

Petőfi Sándor emlékfutás Kiskunfélegyháza belvárosában, a város értékeinek népszerűsítése a sportturizmus élénkítésével, ahol helyi zenei produkciókkal találkozhatnak a futók az útvonal mentén.

2024. Április 12. 16:28, péntek | Helyi

Fedezd fel!

A Batthyány Lajos Általános Iskola 3. z osztályosai a csillagászat területén bővítették ismereteiket.

2024. Április 12. 16:20, péntek | Helyi

Interaktív megemlékezés a Költészet Napja alkalmából

József Attila születésnapjára, a magyar költészet napjára iskolánk hetedikes tanulói készültek. Felkészítő tanáruk Fáber Judit volt.

2024. Április 12. 15:17, péntek | Helyi

Vasárnap lesz az április vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. április 14. (vasárnap).