Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2014. December 22. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Online rendelés, hibás termék – meddig érvényes az elállási jog?

Online rendelés, hibás termék – meddig érvényes az elállási jog?

Meddig élhet valaki az elállási jogával, akkor, ha online rendelése után hibás terméket kap, és a cég csak a jogszabályban szabályozott 14 napon kívül intézkedik? Az onlinejogsebesz.hu válaszol.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Internetes vásárlással szeretném feltenni kérdésemet Önöknek! 2014. aug. 6-án rendeltem egy kávéfőzőt online webáruházból, mely 2014 aug. 7-én meg is érkezett. 2014. aug. 13-án próbáltam ki (születésnapi ajándék miatt) és azt tapasztaltam, hogy nem működik megfelelően (esetenként lekapcsolt a gép). Még aznap e-mailben jeleztem ezt a webáruháznak és természetesen vállalták a javítást. Visszajuttattam 2014. aug. 28-án. A kávéfőzőt csak 2014. okt. 22-én kaptam meg többszöri érdeklődés (telefon, e-mail) után. Még aznap kipróbáltam a berendezést, de megint hibás volt, amit szintén jeleztem e-mailben és tekintettel arra, hogy 60 nap alatt nem tudták megjavítani kértem visszafizetni számomra a vételárat. Az áruház ezt elutasította. Azóta a levelezésünk úgy történik, hogy "mellébeszélnek" kérdéseimre (postaköltség viselt terhe, stb...) csak második, harmadik levélváltás után adnak érdemben választ, úgymond "játsszák a hülye gyereket" (elnézést kérek a kifejezésért!)

Kérdésem az lenne a fentiekkel kapcsolatban, hogy a 45/2004 (II. 26.) Korm. rendelet értelmében élhetek-e még az elállási jogommal? Amikor első levelemben közöltem, hogy hibás a termék akkor ezt a lehetőséget a webáruház nem kínálta fel számomra, igaz a honlapjukon a reklamációk menüpontban olvasható. Szíves segítségüket előre is megköszönve, Tisztelettel.
2014. 11. 10.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen joga van az elálláshoz, ahhoz már korábban is – első alkalommal - lett volna joga, de ennyi idő után nyilvánvalóan megszűnt a teljesítéshez fűződő érdeke. A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés részletes szabályairól a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szól, s amennyiben Ön a 11. § szerinti részletes tájékoztatást nem kapta meg a vállalkozástól, úgy az elállásra vonatkozó joga a jogszabályban szabályozott 14 napról további 12 hónappal hosszabbodik meg, azaz az elállásra továbbra is jogosult. Ráadásul ez a joga az utolsó szolgáltatott termék átadásától számít.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:19, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Macron elnök kijelentése aggodalomra ad okot

Aggodalomra ad okot Macron elnök kijelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját:

2024. Február 28. 09:17, szerda | Belföld

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ

2024. Február 28. 09:12, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: jó hír, hogy a visegrádi négyek hitet tettek az együttműködés folytatása mellett

Jó hír Magyarországnak, a nemzeti érdekekkel egybeesik, hogy a visegrádi államok vezetői hitet tettek az együttműködés folytatása mellett -

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.