Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 05. 08:22, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Online kasszára gyúrnak a konditermek

Online kasszára gyúrnak a konditermek

14 ezer céget érint az onlinepénztárgép-rendszer kibővítése, szeptembertől többek közt a tánc- és edzőtermek, a plasztikai sebészek és a gyógyszertárak is csak így adhatnak számlát.

A hirado.hu megkérdezte edző- és táncterem-tulajdonosok közül többen még nem tudják, mikor és hogyan kell beszerezniük az új kasszát. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a kisvállalkozóknak nagy terhet is jelenthet egy online pénztárgép megvásárlása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletmódosítása szerint szeptember 30-tól kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeréhez online kapcsolódó pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek többek között a gyógyszertárak, a gépjármű-javítási, karbantartási, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást, plasztikai sebészeti tevékenységet végzők, a diszkót, illetve tánctermet működtetők, a ruházati tisztítók vagy például azok, akik különböző, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat vagy utazási szolgáltatásokat nyújtanak.

14 ezer plusz cég a rendszerben

Az online pénztárgép kötelező használatának kiterjesztése 14 ezer céget érint az Opten céginformációs szolgáltató felmérése szerint.

Az ágazatok közül a felmérés szerint a gépjárműjavítók jelentik majd az egyik legnagyobb részt, ebben a szegmensben 6315 cég működik, több mint 166 milliárd forint éves árbevétellel.

Az Opten szerint a cégek számára az egyik legfontosabb negatívum a bevezetéssel és az üzemeltetéssel járó költségnövekedés.

Az OKSZ támogatást szeretne a kisvállalkozóknak

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke a hirado.hu-nak azt mondta: a rendszer elindulásakor három terület volt érintett, a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szálláshely.

A szervezet most azt szeretné elérni, hogy a kisebb vállalkozások kapjanak támogatást a bevezetéséhez, beszerzéséhez.

Vámos György azt mondta, hogy a rendszer bevezetésekor a támogatás 50 ezer forint volt gépenként, egy vállalkozás esetében legfeljebb 5 kassza beszerzésének erejéig.

A támogatást egyes esetekben a jogosultak nem kapták meg, mert késlekedtek a pénztárgépet beszállítók, igaz, ez összefügg a rövidre szabott határidőkkel is - tette hozzá.

Fejlesztésekre lesz szükség

A most megvásárolható pénztárgépek ugyan átalakításokkal bizonyos szolgáltatók számára használhatóak, de előre láthatóan újabb fejlesztésekre lehet szükség.

"Van, aki meg tudja venni a mostani pénztárgépet, de sokaknak fejlesztés, átalakítás kell, hiszen a gépeket, tesztelni, kipróbálni kell, így bekövetkezhet csúszás is" - mondta.

Vámos György azt is aláhúzta, hogy ha egy kisvállalkozás vásárol egy online kasszát, amit abban a hónapban ki kell fizetni, ez számára nagy valószínűséggel nagy teher lesz, és fontos, hogy ezt a költséget nem az éves jövedelméhez kell viszonyítani.

Egy szolgáltatónál vannak rezsiköltségek, vagyis feszített a pénzügyi helyzete – húzta alá, hozzátéve, hogy ugyanakkor feltételezi, hogy a kormány egyébként is gondolt erre.

Az OKSZ elnöke elmondta, a bejelentés után több szolgáltató és is felkereste a szövetséget, ám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vállalta fel az érdekegyeztetési feladatokat.

Magánedzőket nem érint

A hirado.hu által megkérdezett kisebb edzőterem-illetve táncterem tulajdonosok nagy része azt mondta, a legtöbb esetben alvállalkozóknak adják ki terembérlési rendszerben a helyiségeket, vagyis magánedzőknek, magánoktatóknak.

A tulajdonosok közül többen azt mondták, további információkat várnak a rendelettel kapcsolatban, mert egyelőre bizonytalanok a további teendőikkel kapcsolatosan.

A TEÁOR szám szerint fizikai közérzetet javító szolgáltatás szakágazatba tartoznak a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, a szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, masszázsszalonok, ám a kategóriába nem tartozik az orvosi gyógymasszázs és terápia, valamint a fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények.

A testedzési szolgáltatás szakágazatba azonban már beletartoznak a fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények szolgáltatásai is, ugyanakkor a magántanár, -edző sportoktatása nem.

Tehát például míg masszázsszalonok tevékenységére vonatkozik a rendelet, úgy az orvosi gyógymasszázsra és terápiára már nem.

Volt, aki azt sem tudta pontosan, hogy vállalkozása beletartozik-e például a fenti kategóriákba.

Az utazásszervezők is bizonytalanok

Az utazási szolgáltatásokkal kapcsolatban szintén bizonytalanul nyilatkoztak a megkérdezett utazásszervezők.

„Néhány napja hallottam először arról, hogy utazási szolgáltatókra is bevezetik az online kasszát. Sok utazási irodánál előleg van, valamint árrés áfával, nem tudom, hogyan tudja ezt kezelni majd a gép” – mondta egy utazásszervező, hozzátéve, hogy bízik benne, hogy amennyiben be kell kötniük az online kasszát, lesz lehetőség állami támogatás igénylésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.