Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Április 22. 07:49, szombat | Belföld
Forrás: mti

Online bűnmegelőzési játékot indított fiataloknak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Online bűnmegelőzési játékot indított fiataloknak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Hello Biztonság! címmel online bűnmegelőzési játékot indított 10-14 éves fiataloknak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács - közölte a tanács kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Garamvölgyi László dandártábornok elmondta: a sorozat első része az adatbiztonsággal foglalkozik, az online játék főszereplői 10-14 éves gyerekek, akik egy parkban talált pendrive miatt kerülnek nehéz helyzetbe.

A játékosok megtudhatják, mit kell tenni egy talált tárggyal, mi az adathalászat és milyen veszélyei vannak a "túlzott megosztásnak", az oversharingnek, vagyis annak, ha valaki az életének eseményeit túlzott gyakorisággal és túlságosan a részletekbe menően mutatja be a közösségi oldalakon - mondta.

Kiemelte: a játékosok azt is megtudhatják, hogyan kérjenek segítséget, és aki tart attól, hogy veszély esetén a rendőrséghez forduljon, a játék során meggyőződhet arról, hogy félelme alaptalan, és szükség esetén bátran értesítheti a rendőröket.

A jelenetek után a játékosok dönthetnek: ők a szereplők helyében mit tennének, és a válaszaikat a játék a veszélyesség alapján "értékeli". A játékot egyjátékos és többjátékos módban is végig lehet játszani, a többjátékos módban a játékosok elmondhatják érveiket, miért éppen azt a megoldást választották a feladatok során. A játékhoz tanári segédlet is készült, amely érdekességekkel, kiegészítésekkel segíti a történtek megbeszélését az osztályban.

A dandártábornok hangsúlyozta: a szereplők, az események ugyan kitaláltak, a bemutatott veszélyek és kockázatok valóságosak. Az online játék lehetőséget ad a fiataloknak, hogy átgondolják, ők mit tettek volna másként a főszereplők helyében, tudnak mások hibáiból tanulni, hogy ne a sajátjukból kelljen - jegyezte meg.

Közölte: a https://hellobiztonsag.hu/ címen elérhető online játékkal a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács célja az volt, hogy a gyerekek megismerjék a "játékszabályokat", hogy "ne keveredjenek galibába se áldozatként, se elkövetőként".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.