Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Május 21. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ön tudja, mit rejt a lekaparható rész a jogsiján?

Ön tudja, mit rejt a lekaparható rész a jogsiján?

Akik autóval közlekednek, nap mint nap használják és maguknál hordják a mindennapok során.

Mégsem tudjuk pontosan milyen információkat és adatokat rejt a kártya.
A sikeres autóvezetési vizsgát követően nyílik lehetőség arra, hogy bárki a járási hivatalnál vagy kormányablaknál kiváltsa a vezetői engedélyét. Amit aztán szépen elsüllyesztünk a pénztárcánkba, az irataink közé. Így a rajta lévő információk nem feltétlenül köztudottak. Mint ahogy azt sem tudják sokan, hogy a jogosítvány az autóvezetés mellett személyazonosításra is alkalmas. Azaz, belföldön használhatjuk a személyi helyett is.

Az, hogy az engedélyen milyen adatot tüntetnek fel a Kormányrendelet 5. melléklete tartalmazza. Az elülső oldalon, a személyes adatok mellett, a 9-es pontban a megszerzett kategóriák közül a legmagasabb szerepel. Tehát, ha például valaki több kategóriában tett sikeres vizsgát motorkerékpárra, az engedély elejére csupán a legmagasabb került fel.

Hányszor járhat le a jogsink?

Két dátum van az engedélyen, mellyel érdemes tisztában lenni: az első oldalon lévő „érvényességi idővel” és a hátoldalon lévő „kategória érvényességével”. Ám a kettő gyakran nem esik egy időpontra.

Az okmány 4(b). pontjában szereplő dátum azt az időpontot jelzi, ameddig a jogosítványt személyazonosításra használhatjuk. Ez általában a kiállítástól számított 10 év, 65 év felettieknél pedig határidő nélküli (persze ilyenkor is kerül bele egy határidő technikai okok miatt).

A hátoldalon, a 11. pontban lévő kategória érvényességi idők pedig – a nemzetközi kategóriák esetében – az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét mutatják, amely az orvostól függően akár eltérő idejű is lehet (pl akár pár év). Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy adott éven belül kétszer kellene megújítani a jogosítványunkat, minden alkalommal ugyanis, amikor az egészségi alkalmassági vizsga miatt új vezetői engedélyt váltunk ki, a személyazonosításra szolgáló határidő is újrakezdődik.

A nemzeti kategóriáknál (mezőgazdasági vontató, lassú jármű, kerti traktor, állati erővel vont jármű) és a segédmotoros kerékpárnál (AM) a két időpont egybeesik, mivel ezekben az esetekben nem kell orvosi vizsgálat a vezetéshez.

A vezetői engedély kiállításakor a járművezető kérheti, hogy az okmányon szereplő két érvényességi idő megegyezzen, így csak egyféle dátumra kell figyelni. Sőt kérheti akár azt is, hogy az érvényességi idő lejártának hónapja és napja a születési dátumával legyen azonos, hogy könnyebben észben tarthassa a lejáratot.

A lekaparható részre pedig akkor figyeljünk, ha külföldre költözünk

Az engedélyen található 13. rovat a külföldi hatóságok bejegyzései számára fenntartott hely. Célszerű, nem lekaparni. De hogy ez pontosan mit is jelent?

Ha valaki uniós tagállamba költözik, akkor a magával viheti a jogosítványát is, amelyre az ottani hatóság még plusz adatokat vezethet rá. Ezeket a szükséges adatokat az adott ország jogszabálya határozza meg. Érdekes felvetés persze, hogy ekkora helyre milyen megjegyzéseknek van elegendő helye, hogy rávezessék a jogsira.

Angliába költözés esetén például három évig használható a magyar jogosítvány, amelyet szabálysértés esetén a hatóság csak elkérhet, a bevonásához azonban bírói engedély szükséges. Majdnem minden uniós országban, csak úgy, mint hazánkban lehetőség nyílik az okmány honosítására is.

Az engedély 13-as pontját egyébként az Irányelv határozza meg, ezért minden EGT tagállamban kell ilyen rubrikának lenni az okmányon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.