Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Július 23. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Ön is szélmalomharcot vív a testével?

Ön is szélmalomharcot vív a testével?

A legtöbb fogyókúra hizlal.

Korunk rögeszméjévé vált a testi szépség. A vékony és karbantartott test jóval többet jelképez, mint egészséget: lényegében a társadalmi sikeresség kulcsának tartjuk. A legtöbb ember számára e testideál azonban elérhetetlen, ami mélységes frusztrációt okoz, akár a teljesen normális súlyúaknak is.

A szépségideál változása mindig egyfajta reakció a kor egészségügyi és társadalmi körülményeire. Érthető, hogy a jóléti társadalmakban, ahol mindenki számára korlátlanul hozzáférhető az élelem, és egyre inkább terjednek a civilizációs betegségek – elhízás, cukorbetegség – felértékelődött a testét tudatos kontroll alá hajtó ember képe. A karcsúság jelképezi a boldogságot, a kompetenciát, a szexuális vonzerőt és egészséget, ezzel szemben a túlsúlyt lustasággal, sikertelenséggel, boldogtalansággal és akarathiánnyal társítjuk. Csak vékonyan tudunk beilleszkedni és érvényesülni az életben – sugallja a médiában megjelenő hirdetésözön. Kirekesztett pedig senki sem szeretne lenni, ezért szinte bármit hajlandók vagyunk megtenni, hogy elfogadjanak minket.

A mai ideálok elérhetetlen messzeségben vannak azonban például egy átlagos nő számára. Ma a magas, vékony, keskeny csípőjű, de nagy mellű nő a minta, és a média azt a látszatot kelti, hogy ha keményen dolgozunk, elérhetjük a vágyott alakot. Ez azonban teljesen ütközik a valósággal, az átlagnők genetikai adottságaival. Egy normális női test zsírtartalma 22–25, a kívánatos alakú modelleké 10–15 százalék, továbbá a fent leírt testalkata csupán a nők töredékének van.

Így a nők jelentős része egész életében szélmalomharcot vív a saját testével. Egyre többen kezdenek drasztikus fogyókúrába, ahol nem az egészség megőrzése, csupán a szépség elérése a cél. De nemcsak a túlsúlyos, hanem a normál testsúlyú nők körében is egyre gyakoribb a testsúlyuk, alakjuk miatti szégyenérzet és alacsony önértékelés. A Dove Önbecsülési Alapjának tíz ország bevonásával készült felmérése szerint ma már a nők 98 százaléka elégedetlen a külsejével, s ez független a testtömegindexétől.

Ide tartozik, hogy a női szerepek néhány évtized alatt teljesen átalakultak. Előtérbe került a női szexualitás, az önmegvalósítás és karrier, értékké vált a teljesítmény és a versengés, a testkontroll pedig a sikeresség fokmérője lett. Mindez fokozta a nők szerepbizonytalanságának érzését. Ennek megfelelően gyarapszik a női testtel foglalkozó szépség- és fitneszipar, amely a változó igényeket igyekszik kiszolgálni. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb fogyókúra hosszú távon hizlal, és minél fiatalabban kezd el valaki diétázni, annál elhízottabb lesz az idő előrehaladtával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok