Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 14. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: nem eredményes a hajléktalanok foglakoztatási modellje

Ombudsman: nem eredményes a hajléktalanok foglakoztatási modellje

Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalan emberek foglalkoztatási modellje elviekben működőképes, ám valójában mégsem eredményes, a hatékonysága nehezen bizonyítható.

Az ombudsman hivatala az MTI-vel csütörtökön közölte: Szabó Máté szerint hiába dolgoznának, a hajléktalanoknak - speciális problémáik miatt - a jelenlegi munkaügyi rendszerben nincs lehetőségük arra, hogy a munka világán keresztül találjanak vissza a társadalomba.
Az alapvető jogok biztosa a hajléktalanok munkaerő-piaci lehetőségeit felmérő jelentésében e problémák közzé sorolta a szélsőséges kiszolgáltatottságot, az elhanyagolt külsőt, a leromlott fizikai és mentális egészségi állapotot, a lakhatás és vele a biztos háttér hiányát, valamint a társadalom, a foglalkoztatók diszkriminatív hozzáállását; ezek a tényezők gyakorlatilag esélytelenné teszik az elhelyezkedésüket.
Az ombudsman szerint a hajléktalanok visszatérését a munkába elsősorban munkahelyteremtéssel, képzési, átképzési lehetőségek megteremtésével, az atipikus foglalkoztatási formák, valamint a munkáltatók által igénybe vehető kedvezmények széles körű elterjesztésével, illetve mindezek jogszabályi szintű támogatásával lehetne ösztönözni.
Az alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hajléktalan emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására kidolgozandó javaslatában nyomatékkal vegye figyelembe az említett akadályozó tényezőket.
Szabó Máté javasolta továbbá, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve kezdeményezze a jogszabályok módosítását. Úgy, hogy lehetővé váljon az atipikus foglalkoztatási formák további megteremtése, védett munkavállalási lehetőségek elterjesztése, különleges munkavégzési körülmények alkalmazhatósága és mindezek ellenőrizhetősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.