Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 22. 13:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: elmaradt a védetté nyilvánított területek tulajdonosainak kártalanítása

Ombudsman: elmaradt a védetté nyilvánított területek tulajdonosainak kártalanítása

Az alapvető jogok biztosa a törvényi szabályozás felülvizsgálatát, a nemzeti parkok joggyakorlásának előzetes megfizetését javasolja a vidékfejlesztési miniszternek azzal kapcsolatban, hogy többen is panaszolták: a védett természeti területté nyilvánított termőföldek törvény szerinti kisajátítása elmaradt és nem kapták meg a részarány-tulajdonuk ellenértékét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kifejtette: a termelőszövetkezetbe bevitt földjeiket a rendszerváltozást követően a tulajdonosok visszakapták, de voltak olyan területek, amelyeket időközben védett természeti területté nyilvánítottak. Jelenleg 21 ezer hektár olyan védett termőföld van, amely a törvényi előírások alapján nem adható magántulajdonba, ezért azokat az illetékes nemzeti park igazgatóságok hasznosítják - közölték.
Szabó Máténak többen panaszolták, hogy elmaradt a védetté nyilvánított földek törvény szerinti kisajátítása és állami tulajdonba vétele, a hasznosítás ellenértékét a nemzeti parkok nem előzetesen fizetik meg, ami azt jelenti, hogy az érintettek nem juthatnak hozzá az egykori tulajdonuk ellenértékéhez, hasznaihoz - írták.
Kiemelték: az ombudsman megállapította, hogy 2005 óta tételesen nem szerepel a költségvetésben erre a célra szánt összeg. A jogalkotó a helyzetet úgy próbálta meg "rendezni", hogy folyamatosan kitolta a kisajátítás, így az állami tulajdonba vétel és a kártalanítás határidejét. Ez szemben áll a jogbiztonság követelményével - mutatott rá a biztos.
Hangsúlyozták: emiatt a kártalanítás időpontja nem kiszámítható, a tulajdonosi jogosítványok elvonásának időtartama önkényes, azt a törvényi előírásokkal szemben nem előzetesen, hanem utólagosan ellentételezik, és a volt részarány-tulajdonosoknak a jogorvoslat lehetősége sem adatott meg.
Szabó Máté ombudsman ezért felkérte a vidékfejlesztési minisztert a törvényi előírások felülvizsgálatára, az érintett jogosultak helyzetének mielőbbi rendezésére, a források felhasználásának szabályozására és arra, hogy a tulajdonosi jogosítványok gyakorlásáért járó kártalanítást előzetesen fizessék meg.

Címkék: Ombudsman-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk