Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 25. 14:43, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Oltás után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain

Oltás után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain

Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt

- mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.

"A védekezés közös ügyünk", a szabályok betartása a járvány elleni védekezés garanciája. A vendéglátóüzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, és sok embert beoltanak - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert. Hozzáfűzve: egyelőre együttműködést kérnek a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól, üzemeltetőitől.

Közölte azt is, hogy a hétvégén a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 569 emberrel szemben, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta pedig összesen 21 368 emberrel szemben intézkedtek.

Tájékoztatása szerint tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 31 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben, valamint bevásárlóközpontok területén pedig 36 emberrel szemben jártak el a rendőrök, mert nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 781 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 577 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be - mondta el Kiss Róbert.

Fotó: MTI

Mint közölte, a hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1471 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. November 4-étől vezették be a kijárási korlátozást, amelyet november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől 29 503 alkalommal kellett intézkedniük a rendőröknek a szabályokat be nem tartókkal szemben.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat: a korridorokon 184 rendőri intézkedés történt. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 345-szer intézkedtek.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy kétórás várakozási idővel kell számolni a csanádpalotai, röszkei és tompai határátkelőhelyeken a teherforgalomban, a belépő oldalon.

A hétvégén 26 084 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 5494 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 18 141-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1760-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette.

Kiss Róbert kitért arra is, hogy tavasz óta a járványüggyel összefüggésben 520 büntetőeljárást indítottak, eddig 100 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kérdésre válaszolva közölte: a parkokban és zöldterületeken nem kell kötelezően a maszkot viselni, ugyanakkor a csoportosulások mellőzése, megfelelő távolság betartására kérte a kirándulókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.