Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 26. 11:29, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Oldja meg a család!

Oldja meg a család!

IDŐS EMBEREK, akik többé-kevésbé képesek önellátásra, de saját otthonukban élnek – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban több mint 130 ezren voltak.

IDŐS EMBEREK, akik többé-kevésbé képesek önellátásra, de saját otthonukban élnek – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban több mint 130 ezren voltak. Az ő életüket könnyíti meg a házi segítségnyújtás. Mostantól azonban kevesebben vehetik igénybe e támaszt.

Naponta maximum négy óra. Ennyit jelent a házi segítségnyújtás az idős, beteg embereknek. A helyi önkormányzat biztosítja a rászorulóknak, legyen szó bevásárlásról, takarításról, főzésről, hivatalos ügyek intézéséről vagy akár öltözködésről, mosakodásról. Önkormányzattól függően ingyenesen vagy minimális összegért vehető igénybe a szolgáltatás.

A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által szignózott törvénymódosítás nem vonatkozik azokra, akiknek esetében már korábban eldöntötték, jár nekik a szolgáltatás, tehát a változás csak a házi segítségnyújtást most igénylőket érinti.

A napi segítségnyújtást sávosan osztották be azok között, akik erre igényt tarthatnak. Van, aki csak napi egy-, más többórás segítséget kap, állapotától, rászorultságától függően. A minisztériumi táblázat pontok alapján rangsorol: a maximális öt pontból egyet „kap” az, akinek minimális segítségre van szüksége (például a mozgáshoz, az öltözködéshez, WChasználathoz, főzésnél stb.), és négyet az, aki mindezekhez jelentős segítséget igényel. Minél több az összpontszáma valakinek, annál több segítség jár. Eddig az, aki tizenegy ponttal rendelkezett, napi egyórányi segítségre volt jogosult. Mostantól azonban húsz pontra lesz mindehhez szüksége.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a szigorítás lényege, hogy jobban és célzottabban segíthessék az igazán rászorulókat. Akinek az állapota nem nagyon súlyos, és húsz pontnál kevesebbel rendelkezik, a továbbiakban azt a családnak kell segítenie. Vagy ha ez nem megoldható, költözzön idősek otthonába, egyre magasabb havidíjért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.