Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Októberben megszűnik a PSZÁF?

Októberben megszűnik a PSZÁF?

Már idén októberben megszűnhet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy új kormányhatározat alapján - írja a Magyar Nemzet. A hatóság feladatait teljes egészében a Magyar Nemzeti Bank veszi át. A gyors módosítás mellett az egyik érv az, hogy a kormány még a tavaszi ülésszak alatt meg kívánja változtatni a jegybanktörvényt. Szász Károly, a felügyelet elnöke a hírek szerint a jegybankban kap majd új tisztséget.

A Magyar Nemzet információi szerint már kész az a kormányhatározat, amelyik októbertől jogutód nélkül megszüntetné a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, és annak feladatait a Magyar Nemzeti Bankra ruházná át. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelem csak jövő januártól kerülne át a jegybank hatáskörébe. A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a kormányzat nem Szász Károllyal, a felügyelet elnökével képzeli el a jövőt, ám még nem ismert, hogy ki lesz a jegybank felügyeleti területének vezetője, és az is kérdéses, hogy a terület vezetője alelnöki tisztséget kap-e. A napilap csütörtöki cikkében ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a PSZÁF jelenlegi elnöke funkciót kaphat az új rendszerben is.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők megjegyezték: a jogutód nélküli megszüntetés esetén az új szervezet felállítása könnyebb, hiszen teljesen új rendszer épülhet ki, ugyanakkor a folyó ügyek és a jogorvoslatok kezelése miatt rendkívül aggályos lehet egy ilyen lépés. Az integráció és a feladatkörök pontosabb kijelölésére viszont gyors alkalmat adhat az, hogy a kormány még a tavaszi ülésszak alatt meg akarja változtatni a jegybanktörvényt. A kabinet összevonásról szóló döntésének felgyorsítását a szakértők szerint az okozta, hogy így hamarabb tudják tájékoztatni az Európai Központi Bankot a tervezett változtatásokról.

Egy májusban megjelent MNB-tanulmány többek között azzal indokolja az összevonást, hogy hazánkban a háztartások túlzott eladósodásában és a devizahitelek elterjedésében a felügyelet körüli hiányosságok is szerepet játszottak, ezért szükséges lehet a változtatás. A tanulmány az összevonás előnyei között említi, hogy ezáltal megszűnhetnek azok az együttműködési problémák, amelyek a két szervezet kapcsolatát jellemezték, ráadásul a jegybank első kézből szerez információkat a piaci folyamatokról, így gyorsabban tud fellépni a kedvezőtlen dolgok ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár