Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Június 11. 11:46, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Október végére megszépül városunk

Október végére megszépül városunk

Lakossági fórumot tartottak a Zöldváros projekt kivitelezési munkálataival kapcsolatban június 5-én a Városháza dísztermében.

A fórum legfőbb célja a Zöldváros program bemutatása és az ahhoz kapcsolódó kérdések tisztázása volt. A megjelentek elmondhatták aggályaikat Hartyányi Gyula projektfelelősnek, dr. Gyuricza Gergőnek, a fejlesztési csoport vezetőjének, valamint az építész iroda részéről a félegyházi származású Nemcsok Márton építészmérnök válaszolt a felvetődő kérdésekre. Mindeközben az építési munkálatok mozzanatairól készült fotók folyamatosan pörögtek a vetítővásznon.

A fórum nyitányaként Csányi József polgármester köszöntötte a megjelent üzlettulajdonosokat és érdeklődőket. Mint ahogy azt a polgármester elmondta, a közel 2 milliárd forintos beruházás szinte az egész városközpontot érinti és párhuzamosan több helyszínen zajlanak folyamatosan a felújítási munkálatok.

A projekt által érintett területek részletezve az alábbiak: a Petőfi Sándor utcából indulva a Constantinum előtt, az Ótemplom és környéke, a Piac belső területe, a Béke tér teljes egészében, ill. a Petőfi tér a Zeneiskolától, az E5-ös út város melletti szakasza. A Kossuth utca déli része az E5-ös úttól egészen az Attila utcáig, valamint a Szent János tér teljes egészében, a Mártírok útja eleje, az utcában található parkocska, a Korond utcában található játszótér, valamint a Hősök Parkja is. A projekthez kapcsolódik még az egész Kossuth utca hosszában a platánfák megújítása.

Számtalan kritikát kapott az önkormányzat a fák metszésével kapcsolatban – tudtuk meg a polgármestertől, aki a fórumon leszögezte, hogy a fákat egyesével szakemberek vetették alá ultrahangos vizsgálatnak és így történt meg azok szakszerű ellátása, metszése, avagy kivágása. Azt is előrebocsátotta városunk első embere, hogy ezek a munkálatok 25-30 évvel fogják meghosszabbítani a fák életét.

A fórumon elhangzott az is, hogy a városnak van kb. 1,5 milliárd forint értékű saját forrásokra épülő beruházása, ami kapcsolódik a Zöldváros projekthez. Ilyen például a Korond utca újraburkolása, valamint a régi SZTK teljes körű felújítása és az Egészségközpont belső parkolóinak kialakítása. A Korond utcában lévő játszótér (hét másik játszótérrel együtt) viszont már a Zöldváros projekthez kapcsolódik.

A projekt folyamatával kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy januártól indultak a földmunkák. Sokan megkérdezték, hogy miért egyszerre kell megcsinálni minden helyszínen ezeket a munkálatokat. Erről Csányi József úgy nyilatkozott, hogy speciális gépek kellettek a bontási munkálatokhoz, melyeknek a pesti telephelyről történő többszöri mozgatása több száz milliós többletköltséggel járt volna.
- Véleményem szerint, ha nagyságrendileg tekintünk végig a felújításokon, akkor az a 9 hónapnyi kellemetlenség bőven megtérül a következő 50 vagy még több évben, hiszen szép és modern környezetben élhetünk majd. Napjainkra a földben lévő munkálatok befejeződtek, már csak a Kossuth utcán látható az útkereszteződésekben néha lezárásra kerülnek az átkötések miatt az utcák. Ezzel párhuzamosan már a Szent János téren, a Petőfi téren és az Ótemplom környékén láthatók már az útburkolatok elhelyezése. Az előzetes számítások szerint szeptember közepe, ill. második felére fognak elkészülni az építési munkálatok. Addigra minden burkolat a helyére fog kerülni. Októberben pedig elkezdődik a növények betelepítése. Itt azokat a növényeket értjük, melyeket csak vegetációs időszakban lehet elhelyezni így pl. az új platánfák, melyek Hollandiából érkeznek és 30-40 éves fák. Október végéig teljes egészében meg kell valósulni a Zöldváros projektnek, melyet a kivitelező Pagony Táj- és Kertépítész Iroda is alátámasztott – mondta el tájékoztatásként Csányi József polgármester a projekt jelenlegi állását alapul véve.

- Sajnos velejárója a város újjáépítésének az, hogy nap mint nap nehéz közlekedni és parkolni. Nézzünk erre úgy, hogy egy lakásfestés sem jár kisebb kellemetlenséggel, nem tudjuk megvalósítani bútorösszetolás és azok letakarása nélkül – tette hozzá.

Azt is elmondta a polgármester a számtalan megkeresésre válaszolva, hogy a városvezetés nem tud mindenkinek eleget tenni a projektben. Vannak kötött elemek, melyeken változtatni nem lehet, de a lehetőségekhez mérten megpróbálnak kompromisszumos megoldást találni.

Így például a kirakatok elé tervezett zöldfelületre is már megtalálták a megoldást, illetve a Korond utcai parkolókkal kapcsolatban adódó problémára is megnyugtató válasszal szolgált a felszólalónak dr. Gyuricza Gergő. Egy Kossuth utcai üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozó jelezte, hogy sokan a főutcán elhelyezett sebességcsökkentő küszöböket (a felfestés és a figyelemfelkeltő jelzés híján) nem tekintik gyalogátkelőnek. Dr. Gyuricza Gergő ígérete szerint megpróbálják erre is megtalálni a megoldást.

Többek megnyugtatására mondta el Nemcsok Márton építészmérnök a burkolatok lerakásának folyamatát, illetve azt, hogy a föld alatt látható elhasználódott közműhálózati elemeket már kiváltották korszerűbbekre és modernebbekre, de a régiek kiemelése nagyon sok pénzbe kerül - s mivel egyébként semmi gondot nem okoznak - ezért azok a helyükön maradnak.

Felvetődött a kérdés a piac környékének forgalmi rendjével kapcsolatban is. A kérdező azt a választ kapta, hogy a jelenlegi forgalmi rend már végleges az Oskola, a Petőfi és a Pázmány utca tekintetében is.

Az interaktív tájékoztató jellegű találkozón minden felszólaló elmondta pozitív és negatív észrevételeit, kéréseit – kérdéseit, melyekre a leghozzáértőbb szakember szolgált válasszal.

Csányi József polgármester zárszóként egyetlen kérést fogalmazott meg, hogy amennyiben bárkinek kérdése, avagy észrevétele, panasza van, azt nála jelezze. Szeretné, ha a projektért felelős szakemberek csak a feladatukra tudnának koncentrálni, hogy a munkálatok minél olajozottabban, gyorsabban és a legkisebb kellemetlenséggel tudjanak folyni egészen a megvalósulásig.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.