Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 23. 10:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

Nyílzápor – Hagyományőrző íjásztalálkozót rendeznek Ópusztaszeren

A Kárpát-medence minden szegletéből több ezer vendég érkezik a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, a hagyományőrző íjásztalálkozóra, a Nyílzáporra, hogy megemlékezzen a dicsőséges pozsonyi csatáról és méltó módon tisztelegjen honalapító Árpád vezér előtt – közölte Kodácz Csengele, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.

Az emlékpark több mint ötven hektáros területén lépten-nyomon különleges meglepetések – kiállítások, kulturális programok, kézműves foglalkozások, lovas- és hadi bemutatók - várják a látogatókat.
Pénteken a látogatók részesei lehetnek a 10. századi hadi táborok építésének, és késő délután láthatják a csatajelenet főpróbáját.
Szombaton és vasárnap ki-ki hétpróbás íjászvetélkedésen is megmutathatja, hogyan bánik a honfoglaló magyarok legendás fegyverével. Akik minden próbán megfelelnek, azok megkapják a „Hétpróbás Szeri Íjász” megtisztelő címet.
Szombaton a délelőtti és a kora délutáni avar és hun hadi bemutató után kezdenek el gyülekezni a lovas és gyalogos hagyományőrzők, hogy előadják a világ legnagyobb történelmi íjász együttlövését. Idén a nyugati had szekerekkel vonul be az emlékpark melletti csatatérre, és ezekből alakít ki tábort. A zárt hadrendben felsorakozó íjászok a pajzsfalak mögé bújó nyugati vitézekre lőnek majd speciális nyílvesszőikkel.
Vasárnap folytatódnak a kulturális programok, a lovasbemutatók, egész nap jönnek-mennek az elmaradhatatlan gólyalábasok, csepűrágók, mutatványosok és vándormuzsikusok, délután pedig az Ifjak nyílzáporán a legfiatalabb fegyverforgatók adják elő a csatajelenetet.
Ezerszázhét éve, 907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra a mai Pozsony közelében került sor. A csata pontos menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott itt.

Címkék: Fesztivál-program

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk