Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyaralóból is az olcsót keressük

Nyaralóból is az olcsót keressük

A korai tavasz és az alacsony banki betéti kamatok nyomán kissé megmozdult az alvó vízpartok ingatlanpiaca. Bár az elmúlt években tapasztalt vásárlási kedv alábbhagyott, a Balaton környéke a legnépszerűbb - írja a Napi Gazdaság.

A hazai érdeklődők egy része az olcsóbb, tízmillió forint alatti üdülőket keresi, míg egy másik kör – a megtakarítással rendelkező nyugdíjasok, üzletemberek – befektetési céllal keres értékesebb házat, nyaralót – mondta lapunknak Kozma László, a keszthelyi Capital ’99 Kft. ingatlaniroda ügyvezetője. A néhány évvel ezelőtti ukrán és orosz vásárlói kedv mára lecsillapult, de megjelentek a piacon a svájci és a belga vevők.

A korábbi élénk kereslet hatására csökkent a kínálat Hévízen, de például Keszthelyen, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson és több más balatoni településen bőséges maradt, ahol az árak is alacsonyabbak. Az épület korától függően 13 és 35 millió forint között vannak az árak. Megnőtt a térségben az albérletet keresők száma is: sok fiatal keres bérleményt, aki munkát vállal a tó mellett.

Balatonfüreden a városban folyó folyamatos fejlesztések hatására a tulajdonosok nem engednek az árból – állítja Tanay Miklós, a helyi Aktív Ingatlaniroda tulajdonosa. Az érdeklődők Budapestről és a nagyobb vidéki városokból érkeznek, saját célra vásárolnának lakást, nyaralót. Az orosz vevők is jelen vannak, ők a nívós, medencés, vízparti apartmanokat részesítik előnyben, melyek ára 80–100 millió forint körül van.

Nagy reményeket fűznek a helyiek a Velencei-tó Kapuja projekthez. Az áprilisban befejeződő fejlesztés része például egy, a szabad strandot kétszáz méter hosszan kísérő, kétszintes épület felső szintjén nyitott korzó, földszintjén fedett passzázs, és a Velencei-tó körüli kerékpárút újabb 12 kilométeres szakasza. Az itteni ingatlanok húsz százalékkal olcsóbbak, mint négy-öt éve – a fejlesztések mellett ezzel magyarázza az Agárd, Gárdony és Velence ingatlanjai iránt erősödő figyelmet Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tisza-tó menti nagyobb településeken – mint például Abádszalók, Poroszló és Tiszafüred – várják, hogy kimozduljon a holtpontról az ingatlanpiac. A két éve 2,2 milliárd forintból Poroszlón megépült, Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerét is magában foglaló ökocentrum sok érdeklődőt vonz. Bornemisza Andrea, a helyi Tisza-tó Ingatlan Iroda tulajdonosa reméli, ez előbb-utóbb meghozza a természetet, a csendet kedvelők vásárlási kedvét is. Az árak Poroszlón nem csökkentek, mert az eladók kivárnak, bízva a vásárlók megjelenésében. Biztató jel, hogy az elmúlt két évben számos vállalkozó vett bérbe üzlethelyiség kialakítására alkalmas lakóingatlant és lakóingatlanrészt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.