Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Április 19. 16:00, vasárnap | Belföld
Forrás: HVG

Nyár a Balatonnál, vasárnapi boltzár mellett

Nyár a Balatonnál, vasárnapi boltzár mellett

Lassan itt a nyár, a balatoni üzletek és nyaralók tulajdonosai kezdenek ráeszmélni, baj lesz az elrendelt vasárnapi zárva tartásból. Mentességet kérnek az eddig hajlíthatatlan kormánytól a teljes szezonra.

Lassan itt a nyár, a balatoni üzletek és nyaralók tulajdonosai kezdenek ráeszmélni, baj lesz az elrendelt vasárnapi zárva tartásból. Mentességet kérnek az eddig hajlíthatatlan kormánytól a teljes szezonra.

A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól. A BSZ elnöksége a héten hozott határozatot arról, hogy a kormányhoz fordul a mentesség kérésével.

Mint ismert, március közepétől él a vasárnapi boltzár. A főszabály szerint élelmiszerbolt, kiskereskedelmi üzlet ne lehet nyitva a hét utolsó napján, de vannak kivételek, például a pékségek, virágüzletek, újságosok délig nyitva lehetnek, élelmiszerbolt pedig akkor, ha csak a tulajdonos vagy a közeli hozzátartozói dolgoznak vasárnap a legfeljebb 200 négyzetméteres eladóterű boltban. A kormányt számos támadás érte és éri a túl merev szabályok miatt, de a kormányzati kommunikáció az, hogy két hónapig minden úgy marad, ahogy van, aztán meglátják, érdemes-e belenyúlni a rendszerbe. A minap is csak annyi tellett a turizmusért felelős helyettes államtitkártól, hogy addig merészkedjen, ha igény lesz rá, hozzányúlhatnak a vasárnapi zárva tartáshoz, és a Balatonnál komoly ellátási probléma nyáron sem adódhat.

A BSZ elnöke szerint elsősorban nem a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. Balassa Balázs szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogyan terjeszthető ki ez a mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is, hiszen sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között - hangsúlyozta.

"Az jó törekvés, hogy a kormány erősíteni kívánja a családi vállalkozások pozícióját, elősegítve a bevételük növekedését, de sajnos a Balaton térségére nem ez a vállalkozói kör a jellemző" - fogalmazott a BSZ elnöke. Hozzátette, a régió is támogatni kívánja a kormány törekvését, de kéri, hogy ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A BSZ a mentességet minimum öt hónapra kéri, igazodva a balatoni vendégforgalom igényeihez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton