Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 02. 07:59, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öntájoló golyó

Öntájoló golyó

Saját röppályáját repülése közben módosítani képes, önmagát a célra állító lövedék kifejlesztésén munkálkodnak az Egyesült Államokban a hadsereg számára.

A golyónak apró szárnyai vannak, ezek aktiválásával képes pályakorrekcióra a lövedék. Pontossága hosszabb távon jobb, mivel több ideje van igazítgatni röppályáján. A cél eltalálásához és kijelöléséhez lézeres megvilágítás kell, az alapján találja meg a golyó rendeltetése „végállomását”. A prototípus 10 centi hosszú lövedék, optikai érzékelő van az „orrában”, azzal képes felderíteni a lézerfonalat és a beérkező információk villámgyors feldolgozásával igazítja a célhoz röppályáját. A lövedék útiránya másodpercenként 30-szor javítható.

A golyó nem pörög, mint ahogy a hagyományos lövedékek röppályájuk stabilizálása és sebességük maximalizálása végett. Ezek másodpercenként több mint 2000-szer megpördülnek tengelyük körül, emiatt túl bonyolult elektronikára lenne szükség öntájolóvá alakításukhoz – magyarázta Red Jones, a fejlesztés egyik kulcsembere. A probléma megoldása végett az öntájoló golyó csak néhányszor perdül meg másodpercenként szárnyainak köszönhetően. A fejlesztők változattak súlyponton is, a normál golyókénál előbbre helyezték.

A próbasikerek ellenére új lövedék még elég lassú: amerikai kereskedelmi forgalomban is kapható lőportöltéssel a hangnál alig kétszer gyorsabb, ami alatta van a hagyományos golyók sebességének. A fejlesztők remélik, hogy különlegesebb puskaporral gyorsíthatnak a lövedék tempóján – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről