Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Január 02. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Növekvő forgalomra számíthat a kiskereskedelem idén is

Növekvő forgalomra számíthat a kiskereskedelem idén is

Az eddig megjelent adatok alapján egyértelmű, hogy jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly, és a kedvező tendencia folytatódhat ebben az évben is

- mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek adott évértékelő interjúban. A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom 2015-ös növekedési üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint éves szinten 5-6 százalék között lesz, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Leggyorsabban a webáruházak forgalma emelkedett tavaly, az év első tíz hónapjában megközelítette a 30 százalékot a növekedési ütem, ami ennél erőteljesebb is lehet a teljes évben, mert november második felében és decemberben erős volt az online kereskedelem - fejtette ki.

Átlag alatti volt a bútorok, illetve a tartós, nagy értékű műszaki cikkek forgalmának növekedése, de ez az a terület, amit valószínűleg kedvezően fog érinteni az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra csökkentése - hívta fel a figyelmet Vámos György. Hozzátette, az elmúlt években a lakásépítések visszaesésével együtt gyengült a bútorok és a nagy értékű háztartási felszerelések piaca, de pozitív fordulat várható, ha több új lakás épül.

Az OKSZ főtitkára kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében a magyar gazdaság bővülése és a reáljövedelmek emelkedése döntő szerepet játszott, de jelentős volt az online pénztárgéprendszer piactisztító hatásának súlya is.

A kiskereskedelem bővülését segítő egyedi hatások közül Vámos György kiemelte a devizahiteles mentőcsomagot és az üzemanyagárak csökkenését, ezek eredményeképpen többet költhettek a családok.

A tavaly nagy vitát kiváltott szabályozási változásokról szólva a főtitkár elmondta: a vasárnapi zárva tartás miatt a kereskedelemben dolgozók száma nem fogyott olyan mértékben, mint amire számított. Az általa korábban jelzett, akár 15 ezres visszaeséssel szemben 1500-2000 között lehet a létszámcsökkenés.

Vámos György szerint a vasárnapi zárva tartás márciusi bevezetése után a kiskereskedelmi forgalom növekedésének ütemében törés látszik, de a piac év közben, illetve az előző évhez képest is nőtt, tehát a jelek szerint a "boltzár" nem okozott olyan nagy veszteséget, mint amire többen számítottak. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a felmérések azt mutatják, a vásárlók többsége továbbra is az üzletek vasárnapi nyitva tartását támogatja.

Az OKSZ főtitkára szerint a következő két-három évben is a kiskereskedelmi forgalom növekedésére lehet számítani. Bár eltérő mértékben, de minden előrejelzés azt mutatja, hogy bővülni fog a piac - mondta, hangsúlyozva, a kereskedelem számára az a fontos, hogy a növekedés folyamatos legyen.

Címkék: bolt, forgalom, kereskedelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.