Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Október 27. 08:53, szerda | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nőtt az érdeklődés az oltás iránt Csehországban

Nőtt az érdeklődés az oltás iránt Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban. Míg október elején naponta már alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harminc ezret

- derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

A tárca szakértői szerint ennek legfőbb oka, hogy az utóbbi hetekben ismét gyorsan emelkedik a napi új fertőzések száma, nő a munkaadók nyomása alkalmazottaik beoltására, illetve az a tény, hogy november elsejével megszűnik a koronavírus-tesztek ingyenessége.

Hétfőn a több tízezer szűrés 4262 új esetet mutatott ki. A kórházban kezelt Covid-19 betegek száma ismét ezer fölé emelkedett, közülük 156 ember állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Az orvosi szövetség szerint azonban jelenleg a kórházak nincsenek leterhelve, a szabad speciális covidos ágyak száma meghaladja a másfélezret.

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 6,06 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 135 ezren pedig már a harmadik dózist is.

Jelenleg a 12 éven felüli cseh lakosság 66 százaléka van beoltva, az egész lakosságra kivetítve ez 57 százalék, míg a 18 éven felüli lakosságnál pedig 68 százalék - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A miniszter szerint a beoltottság terén Csehország az Európai Unió átlaga alatt van. A szomszédos Ausztriában és Németországban mintegy 10 százalékkal többen vannak beoltva - jegyezte meg Vojtech.

A járvány tavaly márciusi megjelensése óta összesen 30 648 személy halt meg a Covid-19 szövődményeiben. Míg szeptemberben összesen 61 személy halt meg, addig az utóbbi tíz napban már 68-an - mutatott rá a tárca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.