Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. November 22. 16:39, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nőtt az e-mailes támadások száma

Nőtt az e-mailes támadások száma

Folyamatosan nő az internetes levelezőrendszereken keresztüli támadások száma,

a harmadik negyedévben főként a közismert csomagkézbesítő és logisztikai vállalatok nevével visszaélve küldték a kiberbűnözők a megtévesztő üzeneteket, amelyekben a melléklet vagy a hivatkozott link tartalmaz rosszindulatú programot.

A biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és az egyik legjelentősebb IT biztonsággal foglalkozó hazai szoftverdisztribútor, a Sicontact Kft. tendenciákról közölt közleménye szerint az áldozatok érzékeny adatainak ellopása és a feloldókulcsért, valamint a nyilvánosságra hozatal megelőzéséért követelt váltságdíj nagyon jövedelmező támadástechnika lett: a harmadik negyedévben 37 százalékkal emelkedtek az ilyen támadási kísérletek.

Megjegyzik, az üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája, és az otthon munkát végző felhasználók is nagy valószínűséggel kattintanak olyan koronavírus-témájú kéretlen levelekre, amelyek különböző átverésekkel próbálkoznak: most például oltásokról, maszkokról; emellett gyakoriak az olyan megtévesztések is, amelyekben állami szervek állítólagos támogatást ígérnek, de érkezhetnek hamis ingyenes letöltések, frissítések népszerű videó- és audiokonferencia alkalmazásokhoz is.

A védekezésről közölték, a szoftverfrissítés mellett fontos például a tartalomszűrés, mert ezzel a kockázatos csatolmánytípusok is letilthatók, valamint az e-mailek engedélyezése és hitelesítése, ahol ellenőrizhető, hogy mely felhasználók és fiókok jogosultak küldeni az adott domainről, valamint a fiókvédelem, például többfaktoros azonosítással. Hozzátették: a felhőalapú eszközök és rendszerek megfelelő védelme is elengedhetetlen az adathalász támadások, káros e-mail csatolmányok és a spam-levelekkel szemben.

Közölték, a zsarolóvírusok történetében ebben a negyedévben volt először olyan, amikor egy támadást emberölésként vizsgáltak, miután meghalt egy zsarolóvírus által megtámadott kórház betege.

A harmadik negyedév adatai szerint újjáéledt a kriptobányászat, amely korábban hét egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatott.

Az ESET összesített kártevőlistájának élén a harmadik negyedévben tíz olyan trójai kártevő áll, amelyek elsősorban felhasználói megtévesztéssel kombinált támadásokhoz kapcsolódnak: állítólagos nyereményjátékok, lottónyereményekről szóló értesítések, amelyek hivatalos szervek, pénzintézetek nevében érkeznek.

Címkék: email, támadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt