Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nő az illegális migránsok száma a szerb-magyar határon

Nő az illegális migránsok száma a szerb-magyar határon

Emelkedik szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban 500-an, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak naponta

- mondta Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a kormány felkészült arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb-magyar és a horvát-magyar határon bevezettek - mondta.

Hozzátette, hogy a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román-magyar zöldhatárt is.

Szólt arról is, hogy az utóbbi hetekben megjelentek kisebb-nagyobb migránscsoportok a szerb-magyar-román hármashatáron, de a román határőrök megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal látják el feladatukat, és a magyar szakembereket is tájékoztatják az elfogásokról.

Az úgynevezett balkáni útvonalról elmondta, hogy elsősorban a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkeznek a menekültek, majd innen továbbhaladnak Macedóniába, Szerbiába, Horvátországba és végül Ausztriába.

Bakondi György elmondta, Görögországba naponta átlagosan 1500-2000 ember érkezik, jelenleg mintegy 30 ezer migráns van az országban. Macedóniába az első két hónapban 86 ezer 500 menekült érkezett, míg Szerbiába a jelentések szerint januárban hetente 16 ezren léptek be, februárban eddig 7 ezren jutottak át a határon szintén hetente.

A nemzetközi migrációs szervezet adatai alapján február 22-ig 110 ezer migráns érkezett Európába, túlnyomó részük Görögországon keresztül. Ez azt jelenti, hogy idén szűk két hónap alatt annyian léptek be Európába, mint tavaly fél év alatt - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.