Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Ünnepélyes tisztavatás a Hősök terén

Ünnepélyes tisztavatás a Hősök terén

Szent István napján, augusztus 20-án 10 órai kezdettel Budapesten, a Hősök terén a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes esküt tesznek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek.

Augusztus 20-án a Hősök tere már kora reggel benépesül. Az érdeklődő közönség a ceremóniát megelőzően megtekintheti a Magyar Honvédség által kiállított haditechnikai eszközöket. Különleges része az ünnepségnek a katonazenekarok, mazsorett-csoportok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között. Közkedvelt katonai látványosság a 32. Budapest Díszzászlóalj díszelgőinek fegyveres bemutatója.

A pontosan 10 órakor kezdődő hivatalos ceremónián ebben az esztendőben 61-en tesznek fogadalmat és kapnak hadnagyi rendfokozatot. Az esküt előmondó honvédtiszt az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtja Magyarország köztársasági elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának, majd – ludovikás hagyományokat felelevenítve, ősi magyar szokás szerint – kardot rántanak, vagyis a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegve megfogadják: „A hazáért, mindhalálig!” Az esküt tett tisztek megkoszorúzzák a Hősök Emlékkövét és díszmenetben vonulnak el az elöljárók és a közönség előtt. Az ünnepélyes tisztavatáson a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei, a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának díszelgő katonái, a MH Központi Kiképző Bázis tiszthelyettesei és szerződéses állománya, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tisztjei, pilótái, a katonazenekarok, valamint a Honvéd Együttes Férfikara is közreműködik-tudatta a katonaSULI.hu

Az ünnepélyes tisztavatás programja:

08.25 A katonazenekarok és a Nemzeti Lovas Díszegység a felvonulása a Kossuth térről a Hősök terére
09.10 A katonazenekarok, mazsorettek és díszelgők bemutatói a Hősök terén
09.45 A Díszzászlóalj bevonulása a Hősök terére
09.50 A meghívott vendégek elfoglalják helyeiket
10.00 Magyarország köztársasági elnökének fogadása
Himnusz
Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi köszöntője
Tiszti fogadalomtétel és kardrántás
Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódia Hegedűs Endre zongoraművész előadásában
Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi beszéde
Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékkövénél
Szózat
Légi bemutató
Díszmenet
11.00 Térkiürítés, a történelmi zászlók és a zenekar elvonulása
11.05 Térzene a katonazenekarok előadásában
12.00 Ünnepélyes őrségváltás

OrientPess Hírügynökség

Címkék: tisztavatás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 09:55, csütörtök | Belföld

Október 23. - Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak megemlékezéseket

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából a hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik meg.

2020. Október 22. 09:20, csütörtök | Belföld

Meghalt 46 beteg, 2032-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt negyvenhat többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2020. Október 22. 07:00, csütörtök | Belföld

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornán.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

Változik a volánbuszok közlekedési rendje a következő ünnepnapokon

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.