Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 02. 08:33, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

NMHH: a Sztárbox miatt 10 milliós, Fekete Pákó megalázásáért 3 milliós bírságot kapott az RTL

NMHH: a Sztárbox miatt 10 milliós, Fekete Pákó megalázásáért 3 milliós bírságot kapott az RTL

A \"Sztárbox\" erőszakos tartalmai miatt 10 millió forintos, Fekete Pákó megalázásáért pedig 3 millió forintos bírságot kapott az RTL

- közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

Nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a "Sztárbox" november 5-i epizódját az RTL - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a január 30-i ülésén. A műsorszámot ugyanis az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lett volna közzétehető.

A csatorna emiatt tízmillió forintos bírságot kapott, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közleményt is közzé kell tennie.

Eltört hüvelykujj, bokaszalag-szakadás, bordarepedés - a "Sztárbox" durvaságát jelzi, hogy már a felkészülés során is súlyos sérüléseket szereztek a ringbe szálló hírességek - olvasható a közleményben.

A "Sztárbox" nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket - állapította meg a testület. A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió - írták.

Az RTL az érintett epizódot a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába soroltan tette közzé 19 óra 30 perctől. A médiatanács döntése értelmében azonban a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetekre tekintettel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna műsorra tűzni.

A médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, amelyekben később születik döntés - közölték.

Az RTL-t egy másik műsorszáma miatt is elmarasztalta a testület: a "Reggeli" október 25-i adásában ugyanis Fekete Pákót alázták meg a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt "levizsgáztatták" állampolgári alapismeretekből.

Közlésük szerint Fekete Pákó alappal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni. Ezzel a szituációval a műsorvezetők visszaéltek, vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta.

A médiatanács határozatában kiemeli: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit - ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet.

A súlyos jogsértés miatt a médiatanács hárommillió forintos bírságot rótt ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Bejelentésre vizsgált a kiskorúak védelme szempontjából a médiatanács egy, december 15-én megjelent Telex-cikket, amely egy beágyazott videót is tartalmazott "Osváth Zsolt bemutatta a melegesküvőjéről készült videóját, erre a YouTube vizsgálni kezdte" címmel. Ebben Osváth Zsolt és párja, Patrik, élettársi kapcsolatuk hivatalos bejegyzését ünneplik, a cikk pedig arról tudósít, hogy a videoplatform-szolgáltató olvasói bejelentések nyomán belső vizsgálatnak vetette alá a felvételt, és amíg ez le nem zárul, nem sorolja a videót az ajánlott tartalmak közé.

A közlemény kitér arra, hogy a médiatartalom-szolgáltatók szerkesztői felelőssége a beágyazott videókra is kiterjed, tehát azok az internetes sajtótermékben megjelent cikkek részének tekinthetők. A sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok szerint pedig, ha egy médiatartalom súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődését - különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmaz -, csak olyan műszaki vagy egyéb megoldás alkalmazásával tehető elérhetővé, amely biztosítja, hogy ahhoz kiskorúak ne férjenek hozzá.

A hatósági ellenőrzés szerint viszont sem a cikk, sem az abba beágyazott videó nem tartalmazott olyan káros elemet, amely a kiskorúak fejlődését hátrányosan befolyásolhatta volna, ezért a médiatanács nem indított eljárást - írta az az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A médiahatóság mindezeken túl a román társhatósághoz is fordult a Moziverzum csatornán november 28-án 18 óra 40 perctől sugárzott "Szükségállapot" című film korhatár-besorolása miatt, amelyet 12 éven aluliaknak nem ajánlottan tett közzé a médiaszolgáltató. A Nemzeti Filmiroda besorolása és a médiatanács vizsgálata szerint viszont a film az erőszak realisztikus ábrázolása miatt a magyar szabályozás alapján 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozik, ennek megfelelően kizárólag 21 órát követően lehetett volna közzétenni.

Ezért a médiahatóság felkérte a román társhatóságot a szükséges intézkedések megtételére - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

Címkék: büntetés, sztárbox

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.