Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Január 07. 14:01, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nincs farsang fánk nélkül...

Nincs farsang fánk nélkül...

3 remek fánkrecept - csöröge, túró-, szalagos

Fánkot nem mindenki szeret sütni, mert komplikált, sokáig tart, nem sikerül és utána napokig kell szellőztetni a konyhában. Most az egyszerűtől a klasszikus szalagosig három fánkreceptet adunk közre, hogy mindenki megtalálja a fogára valót!

Ha valami egészségeset és gyorsat szeretne, nekiállhat a túrófánknak, ha nem akar kelesztéssel bajlódni és gyerekek is vannak, a legjobb választás a csöröge fánk. Ha valami csodálatossal akar előrukkolni és még sosem sikerült szalagot varázsolni a fánkjaira, bátran álljon neki a szalagos fánknak!

Csörögefánk

Hozzávalók

  • 30 dkg rétesliszt
  • 6 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál porcukor
  • csipet só
  • egy kevés tejföl (kb. két evőkanál)
  • 1 evőkanál rum (vagy 1 3/4 doboz rumaroma)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Egy tálban a hozzávalókból rugalmas, rétestészta keménységű (tehát inkább lágy) tésztát gyúrunk. Ha jól kidolgoztuk, két cipóra osztjuk, és letakarva legalább fél óráig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán késpenge (kb. 3 mm) vastagságúra nyújtjuk ki, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra vagy rombuszokra vágjuk a tésztát. A rombuszokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbújtatjuk, kissé megcsavarjuk, így lesz szép formája. Forró, bő olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.(Nagyon rövid ideig kell sütni.) Szűrőkanállal kiszedjük, tálra tesszük, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárt is kínálhatunk hozzá.

Túrófánk

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg tútó
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • pici só

Elkészítés

25 dkg lisztet gyúródeszkán 20 dkg vajjal összedolgozzuk, majd adunk hozzá 25 dkg frissen áttört tehéntúrót, 2 tojássárgáját, pici sót, fél csomag sütőport és 12 dkg cukrot. A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsa vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró zsírban vagy olajban világosbarnára sütjük.

Szalagos fánk

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (egy kocka élesztő fele)
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárga
  • 0,5 dl rum
  • késhegynyi só
  • 2,5-3 dl dl tej
  • 1 liter olaj a sütéshez

A tejet, lisztet, vajat langyosítsuk meg, a tojást is vegyük ki előre a hűtőből, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen.

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben langyos helyen (radiátoron, főzőlap mellett) felfuttatjuk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, hozzákeverjük a langyos vajat, a sót, a maradék tejet és a rumot majd az élesztőt. A langyos, átszitált lisztbe beleöntjük a masszát, összedolgozzuk, lágy, kissé ragadós sűrűségű tésztát kapunk, ne lisztezzük tovább, majd a dagasztás és kelesztés után könnyű, puha lesz.

Fakanállal vagy robotgép dagasztógéppel minimum 20 percig verjük, amíg hólyagos nem lesz. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük, kb. 1 óra. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán, letakarva, még fél-háromnegyed órán át kelesztjük.

Az olajat hevítsük forróra, majd mérsékeljük valamivel a közepes fölé. Ne sajnáljuk az olajat, bő zsiradékban tud csak megemelkedni a tészta! A zsiradék hőfokát próba-fánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.