Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NFM: vannak még tartalékok a távhő árának csökkentésében

NFM: vannak még tartalékok a távhő árának csökkentésében

A technológia korszerűsítése és a hatékonyság növelése további díjcsökkentés lehetőségét teremtheti meg a távhőellátásban - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Kecskeméti Termostar Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

Hizó Ferenc közölte: a kabinet széles körben támogatja az energetika fejlesztését, ezen belül elkötelezett a távhőszolgáltatás korszerűsítése mellett, és a rendszer gazdaságosabbá tétele érdekében annak kiterjesztését is szorgalmazza. Rámutatott: a távhő az egyik legbiztonságosabb fűtési forma, melynek modernizálásához az uniós források is eredményesen felhasználhatók. Így a versenyképesség és a hatékonyság növelésével a szolgáltatás árcsökkentésében további tartalékok rejlenek.

Elmondta: közel 100 városban van távhőszolgáltatás Magyarországon, a hazai lakásállomány 15 százalékát fűtik távhővel, és az arány Budapesten eléri a 30 százalékot. A nyugati országokban ugyanakkor a távhő ellátottság aránya 50-90 százalékos, így nálunk még van potenciál a növekedésben – tette hozzá. Jelezte: az idén első alkalommal megrendezett Távhőszolgáltatás Napját a kormány és a tárca is jó kezdeményezésnek tartja. Szólt arról is: a korábbi panelpályázatokat forráshiánnyal vette át a kabinet, ám megteremtették az eddig le nem zárt beruházások befejezésének feltételeit és további energiahatékonysági programok indítását is tervezik, melyek az ellátórendszerek, hőközpontok modernizálásával és a megújuló energiaforrások elterjesztésével is foglalkoznak majd.

Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke az eseményen kiemelte: a kecskeméti távhőszolgáltatás kiemelkedő és pozitív példa Magyarországon, ahol közel 100 szolgáltató több mint 600 000 lakást lát el távhővel. Az energiafelhasználásnak ez a módja a szektor lényeges eleme, hiszen hatékony, takarékos és környezettudatos. Mindezért az ágazaton belül a távhő-szolgáltatók tették a legtöbbet az elmúlt 10-15 évben – fogalmazott. Hangsúlyozta: a szövetség számos programot indított a fogyasztók energiatudatosságának erősítése érdekében. Az országos rendezvénysorozat központi helyszíne, Kecskemét mellett az idei, hagyományteremtő távhő-szolgáltatási nap során Miskolcon, Kaposváron, Szombathelyen, Győrben, Ózdon, Pécsen és Budapesten is tartanak szemléletformáló rendezvényeket, nyílt napokat.

A Bács megyeszékhelyen már régen elkezdődött a rezsicsökkentés, melyben a helyi távhő-szolgáltató stratégiai szerepet vállal – mondta Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere. A Termostar Kft-t a város megbízható, innovatív, fejlődőképes és környezettudatos cégének nevezte, amely több mint 11 ezer háztartás szolgáltatója.

Hangsúlyozta, hogy Kecskemét a por- és pollenszennyezettség szempontjából nehezebb helyzetben lévő települések közé tartozik, ezért itt minden környezetkímélő fejlesztés kiemelt jelentőségű. Ezek között említette, hogy a városban korábban több ezer lakás újult meg a panelprogram keretében, több milliárd forintból. Kiemelte, hogy egy tervezett nagyberuházás új, környezettudatos, olcsóbb energiaforrások bevonását teszi lehetővé a társaság számára. Ehhez pályázati lehetőségre vár a biomassza, illetve faapríték hasznosítása és egy elnyert támogatásnak köszönhetően rövidesen elkezdődhet a geotermikus energia hasznosítása.

Zombor Gábor kijelentette, mivel Kecskeméten a Termostar többségi közösségi tulajdonban van, megoldható a szolgáltatás nonprofittá tétele. A városban 14 éve azonos szinten van a távhő alapdíja, ez 2-3 milliárd forint megtakarítást jelentett eddig a lakosoknak. Egy újabb panelprogram elindítása, kiterjesztése további segítséget jelenthet a fogyasztóknak, ehhez az önkormányzat a továbbiakban is kész hozzájárulni – tette hozzá. Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: a megyeszékhelyen 1963 óta működik távhőszolgáltatás, amely ma 40 ezer embert és 700 egyéb felhasználót lát el. A cég 4 gázmotorral rendelkezik, tavaly új füstgáz-hőhasznosító rendszerbe állításával több, mint 6 százalék megtakarítást ért el és 550 millió forintból fél év alatt új vezetékszakaszt is kiépített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország