Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 12. 13:47, csütörtök | Külföld
Forrás: Hír24

Nézzen be a Gyűrűk ura bányáiba!

Nézzen be a Gyűrűk ura bányáiba!

A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól azonban nem csak személyesen, hanem akár virtuálisan is bejárható a bánya

A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól azonban nem csak személyesen, hanem akár virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View különleges programjának köszönhetően. Az „UNESCO Világörökségek és a Világ Csodái” cimű program keretében ugyanis a Google feltérképezi Földünk legszebb és legérdekesebb helyszíneit, amelyek így akár online is megtekinthetőek. Ebbe a programba került be most a dél-lengyelországi sóbánya is.

Ilyenben éltek Tolkien törpjei

A wieliczkai sóbánya Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. Sokan a Gyűrűk Urának bányáihoz hasonlítják a 287 kilométer hosszú, szövevényes járatrendszerét.

A kitermelés az 1200-as években indult meg és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

Repülőalkatrészek készültek itt

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, ami a föld mélyén található el. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép alkatrészek összeszerelésére használták a németek.

De a bánya nem csak egy helyiségből áll, számtalan kisebb-nagyobb kápolna, sószobor, és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyulására használják – írja a bestmachinery.hu.

Magyarok kezdték

A wieliczkai bánya külön érdekessége, hogy művelését magyar bányászok kezdték meg a tatárjárás után. IV.Béla lánya Kinga, Lengyelország királynéja volt, aki apjától, IV. Béla királytól kérte el a máramarosi sóbányákat a tatárjárás által sújtott Lengyelország számára. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Azóta Kinga a Krakkó környéki bányászok védőszentje.

Forrás:
bestmachinery.hu
hir24.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.