Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Január 08. 09:17, csütörtök | Belföld
Forrás: origo.hu

Népszavazás blokkolhatja a vasárnapi boltbezárást

Népszavazás blokkolhatja a vasárnapi boltbezárást

Négymillió választópolgár akarata is legfeljebb három évre menthetné meg a vasárnapi vásárlást, ugyanis a KDNP munkavégzési tilalomról szóló ötletét egy népszavazás is csak ennyi időre blokkolhatja.

Négymillió választópolgár akarata is legfeljebb három évre menthetné meg a vasárnapi vásárlást, ugyanis a KDNP munkavégzési tilalomról szóló ötletét egy népszavazás is csak ennyi időre blokkolhatja. A referendum sikeréért munkaadói és munkavállalói szervezetek együtt küzdenének, de dolgukat az őket megelőző „referendumhackerek", és a Fidesz jogi akadályai is nehezítik.

Kétszázezer aláírást könnyű megszerezni a vasárnapi zárva tartást ellenzőknek, de ahhoz, hogy meg is torpedózzák a KDNP ötletét, már négymillió embert kell egy népszavazáson az urnák elé vinni.

Gyűlölik a vasárnapi kereskedelmet?

Már a vasárnapi munkavégzés március közepétől érvénybe lépő tilalma is nélkülöz minden szakmai és gazdasági racionalitást, de a legújabb fejlemény, miszerint ez értendő az online kiskereskedelemre is, értelmezhetetlen politikai gyűlöletről tanúskodik, amihez ráadásul pancser megvalósítás társul - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

A VOSZ kérlelhetetlen ebben a kérdésben, mert látszik, hogy ahogy telik az idő, a helyzet csak rosszabb lesz - utalt az Origo kérdésére Dávid Ferenc főtitkár arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a vasárnapi házhoz szállítást is betiltják. A tárca közölte, hogy élelmiszert és egyéb árukat ugyan lehet rendelni vasárnap, de a boltok nem szállíthatják ki az árut, mert az már kereskedelmi tevékenységnek minősül.

Dávid Ferenc szerint ez két-háromezer magyar vállalkozást tehet tönkre, ami a kiskereskedelmi forgalom 2-3 százalékát is elérheti, és évi 300-400 milliárd forint kiesést jelenthet. Hozzátette, ráadásul éppen ez az a kereskedelmi szektor, ami a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére két számjegyű, 25-30 százalékos bővülést tud felmutatni évről évre.

A szakmai szervezet főtitkára a kapkodás jelének tartja, hogy az sem világos, 200 négyzetméternél kisebb boltok vasárnap házhoz szállíthatnak-e. Az is kérdés, mi lesz azoknak a termékeknek a kiszállításával, amelyeket külföldön bejegyzett, akár magyar nyelvű honlapokról rendel meg a vásárló.

A törvény új, hivatalos olvasata megdöbbenést keltett. Főleg az után, hogy a vasárnapi boltzár elfogadása után még úgy tűnt, a kisboltok mellett a webshopok és a házhoz szállítást is vállaló cégek a változás nyertesei lehetnek. Az utóbbit kínáló Tesco a boltzárra készülve erősíteni is próbálta ezt a szolgáltatását. Ám a tárca közlése után kiszivárgott: a Tesco 10-12 boltját zárhatja be, és 5-600 dolgozót bocsáthat el.

Népszavazással harcolnának ellene

Dávid Ferenc az Origónak megerősítette, már dolgoznak a vasárnapi zárva tartás elleni népszavazás megvalósításán. Még akkor is, ha dolgukat nagyban nehezíti, hogy Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke, volt monoki polgármester tavaly decemberben "megelőzte" a VOSZ-t, a főtitkár szerint meghackelve az ő, akkor már formálódó kezdeményezésüket.

Szepessy négy, részint egymással ellentétes kérdést fogalmazott meg a vasárnapi munkavégzés témájában, amelyről népszavazást tervezett. Hármat a Nemzeti Választási Iroda már elutasított, mert a kérdőívek nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A fellebbezésekkel együtt még több időt veszíthet emiatt a VOSZ, mert 30 napig ugyanabban a témában nem lehet kérdést hitelesíttetni.
Kétszázezer támogató aláírás kell

Ha a VOSZ várhatóan tavasszal benyújtandó népszavazási kérdéseit hitelesíti is a Nemzeti Választási Iroda, utána kétszázezer aláírást össze kell gyűjteni, hogy egyáltalán az Országgyűlés kiírja a referendumot. Erre a VOSZ-nak 120 napja lesz, ami Dávid Ferenc szerint elegendő. Főként, hogy arra számít, egy - egyelőre meg nem nevezhető - nagy szakszervezeti szövetség is csatlakozhat hozzájuk.

A VOSZ a jelek szerint több segítőre is számíthat. Az Origónak két nagy érdekképviseleti konföderáció, az Autonómok (Autonóm Szakszervezetek Szövetsége) és a Liga Szakszervezetek is jelezték, szívesen csatlakoznak az aláírásgyűjtő akcióhoz, bár az Origónak mindkettő elnöke úgy nyilatkozott, hogy még egyik szervezet sem hozott erről formális döntést.
Veszélyes és kártékony a tilalom

A Liga továbbra sem ért egyet a vasárnapi boltzárral, mert Gaskó István elnök szerint korábbi javaslataikkal a tilalom nélkül is garantálható lenne, hogy a vasárnapi munkavégzés a dolgozók számára önkéntes és méltányos legyen. Javasolták például, hogy a vasárnapi pótlékot a jelenlegi 50-ről 200 százalékra emeljék. Ehelyett a teljes tiltás munkahelyeket veszélyeztet - állapította meg.

Semmilyen racionális magyarázat nincs az Autonómok elnöke szerint a vasárnapi nyitva tartás tilalmára, az internetes kiskereskedelemre való kiterjesztést pedig Székely Tamás már nem is kívánta kommentálni. Az elnök jelezte, hogy ezért a népszavazási kezdeményezés sikere érdekében együttműködhetnek a VOSZ-szal, és támogatják a referendumot.
Négymillió ember véleménye kell

Bár a VOSZ-főtitkár szerint könnyen összegyűlhet a 200 ezer támogató aláírás, a referendum kiírására még akkor is van remény, ha ez mégsem jön össze. Legalábbis elvileg. Ugyanis a törvény - 100 ezer szignó felett - ismeri a fakultatív népszavazás intézményét is, ám ez esetben az Országgyűlésen múlik, kiírja-e a referendumot.

Kötelező érvénye azonban csak legalább 200 ezer támogató aláírásnak van az Országgyűlésre nézve. Ez esetben, miután a törvényhozás kiírta az országos népszavazást, a sikerhez az kell, hogy az összes választópolgár legalább fele, vagyis mintegy négymillió ember el is menjen szavazni. Ez azonban még csak az érvényességi küszöb - hívta fel az Origo figyelmét Tóth Zoltán választási szakértő.

A referendum akkor érvényes és eredményes is egyben, ha az említett mintegy négymillió választó legalább fele, vagyis több mint kétmillió egyöntetű véleményt mond a feltett kérdésben - folytatta Tóth Zoltán. Ha a mozgósított négymillió tiltakozó fele el is utasítja a vasárnapi boltzárat, az ennek megfelelő kötelező érvényű döntés csak három évig köti meg e témában az Országgyűlés kezét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott