Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Nemzetközi karrier előtt a mangalica

Nemzetközi karrier előtt a mangalica

Hatalmas fejlődés előtt áll a hazai mangalicatenyésztés, miután az őshonos állatok tartásával foglalkozó gazdákat összefogó egyesület nemzetközi porondra lép – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Péter. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint a kormány sertésstratégiájának köszönhetően a szervezet létrehozta nemzetközi részlegét.

Ennek nyomán első körben a szomszédos országok hobbi szintű mangalicatartói csatlakozhattak a szervezethez, de már előkészítés alatt áll az Amerikai Egyesült Államok ilyen értelemben vett meghódítása is. A szakember ennek érdekében augusztus 9-én el is utazik a tengerentúlra, ahol a michigani mangalicanapokon tart előadást. Mint mondta, a helybeli állattartók – összességében nagyjából százkocás amerikai mangalicaállományról lehet szó – már jelezték a szervezethez történő csatlakozási szándékukat.

Miután idén elhárultak az akadályok a sertéshús és sertéstermékek Egyesült Államokba történő kivitele elől, a magyar hízófajtából készült termékek exportjának előkészítése is folyamatban van. Az ügyben jelenleg minisztériumi szintű egyeztetések zajlanak, miközben az amerikai hatóságok már felülvizsgálták az érintett hazai sertéstelepeket és vágóhidakat, s mindent rendben találtak.

Lényegében minden adott ahhoz, hogy legkésőbb október közepétől már minden különösebb akadály nélkül szállíthassunk az Egyesült Államokba mangalicatermékeket – mutatott rá Tóth Péter. A helyi állattartók előreláthatóan évi néhány darab törzskönyvezett sertéskant fognak vásárolni, a komolyabb felfutást azonban a feldolgozott sertéstermékek értékesítéséből reméli az egyesület elnöke. Reményei szerint a közeljövőben a japán piachoz hasonlóan már az amerikain is havi öt–tíz tonna hazai mangalicatermék találhat gazdára.

A rendszerváltozás után majdnem kihalt a mangalica, mostanra azonban több mint 80 ezresre nőtt az állomány. A szakemberek szerint érdemes fejleszteni az ágazatot, a fajta húsának ugyanis alacsonyabb a koleszterintartalma, mint a házisertésének, és finomabb is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.