Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Március 15. 14:22, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Nemzeti ünnepünkön nyílt meg Kiskunfélegyházán a Petőfi Klub

Nemzeti ünnepünkön nyílt meg Kiskunfélegyházán a Petőfi Klub

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 174. évfordulója tiszteletére rendeztek városi ünnepséget Kiskunfélegyházán a Petőfi téren.

Az eseményre érkezőket Tóth László karnagy vezényletével a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó zenei átiratokkal szórakoztatta.

- 1848. március 15. százhetvennégy év távlatából mit sem veszített fényéből, mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt. Petőfi és barátai olyan örökséget hagytak ránk, amelyet minden magyar a szívében hordoz. Az 1948-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem talán egyik legfontosabb eseménysorozata volt, hiszen először mutatkozott meg markánsan népünk összetartó ereje, nemzettudata, szabadságszeretete és büszkesége. Nagyon sok fiatal értelmiségi és egyetemista csatlakozott a Petőfi, Jókai és Vasvári által kirobbantott forradalomhoz. Volt aki életét áldozta a ’48-as eszmékért és a szabadságharcban veszett el, másoknak a megtorlás éveiben várfogság, emigráció jutott osztályrészül. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színének hivatalossá válását. Pozsony helyett Budapest lett országunk fővárosa, valamint a hivatalos nyelv a latin helyett a magyar nyelv lett. Ennek a napnak az emléke fontos tanulságokkal töltheti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket mozgató erejének és egymásnak a megbecsülése – mondta köszöntő beszédében Keresztes Tünde kulturális referens, majd a megjelentek Gombás Bende és a Móra Ferenc Gimnázium tanulóinak előadásában hallgathatták meg Petőfi Sándor nemzeti dalát.

Az ünnepség folytatásában Csányi József polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- Március 15., vagy ahogy eleink mondták „március idusa” különleges státuszt jelent történelmünkben. Nagyon sokat hallottak már a jelenlévők az 1848-as esztendő történéseiről, a szereplőkről, de én fontosabbnak tartom, hogy talán ez az eseménysor ivódott leginkább a magyarság szívébe, lelkébe. Az akkori és ottani történelmi események, tények pont olyan távolságra vannak jelenkorunktól, amikor a valóság még nem torzul egyik irányba sem. Azaz nem rakódnak rá a feledés leplei, de a nagy túlzásoktól is mentesek maradnak. A romantikus köntösbe burkolt főszereplők tisztán ragyognak elő tudatunk mélyéről, jelezve, hogy a hősök, a jót akarók, a tiszta lelkűek bár később elbuktak, mégis álló csillagként ragyognak történelmünk egén. Példaként állnak szálfaegyenesen, rendületlenül előttünk. És ezeket nem engedhetjük besározni, elhomályosítani, különösen most, mikor a hagyományos értékek recsegnek-ropognak, a szabadosság hullámai mindent elborítanak, a kapaszkodóinkat el akarják orozni és hamis próféták hirdetik az igét büntetlenül. Most kell nagyon, de nagyon erősen ragaszkodni hőseinkhez, példaképeinkhez, múltunkhoz.

A polgármester beszédét követően az ünnepség egyik jeles mozzanataként Vida Dorina, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, átadta Csányi József polgármester részére a Nemzeti Művelődési Intézet ajándékcsomagját, ezzel jelképezve a Kiskunfélegyházi Petőfi Klub hivatalos megnyitását.

A Petőfi Sándor Emlékév egyik kiemelt tevékenysége, a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klub Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, ahol számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel csatlakozik a Nemzeti Művészeti Intézet. Ebben a programsorozatban Bács-Kiskun megyének is meghatározó szerepe lesz. Ehhez a kezdeményhez kapcsolódott Kiskunfélegyháza is, mint Petőfi életének egyik legmeghatározóbb városa. A mai naptól Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központ ad helyet a Petőfi Klub programsorozatának.

Az ünnepség folytatásában a Széljáró Balladás Együttes megzenésített Petőfi-verseket adott elő. A vérpezsdítő dalok elhangzása után pedig a megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit a Petőfi szobor lábánál.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)