Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2020. Március 12. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Németországon át érkezhetett Olaszországba a koronavírus, hamarabb is fertőzhetett

Egy milánói kutatócsoport eredményei szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett az új típusú koronavírus Olaszországba.

A tudósok azóta kutatnak az úgynevezett zéró páciens után, hogy február 21-én kiderült, Lombardia tartományt elérte a fertőzés.

A milánói kutatócsoport kiterjedt elemzés után sem azonosította még a legsúlyosabb európai járványkitörés kiinduló pontját jelentő embert, azonban az olaszországi vírus géntérképének a mását megtalálták egy januári németországi esetnél.

"A családfa gyökeréhez legközelebbi génszekvencia, amely valószínűleg megelőzi a többit, olyan embertől származik, aki Münchenben, minden bizonnyal január 19. és 22. között fertőződhetett meg" - mondta el a Reutersnak Massimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának és a Milánói Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

Hozzátette, hogy az - egyelőre azonosítatlan - német beteg akkor fertőződhetett meg, amikor egy Sanghajból érkezett emberrel került kapcsolatba.

Elemzésük azt mutatja, hogy az olaszországi járvány január 25. és 26. között kezdődhetett, jóval azelőtt, hogy az első pácienst hivatalosan diagnosztizálták volna a lombardiai Lodi megye Codogno városában.

"El tudjuk képzelni, hogy az az ember, aki Münchenben került kapcsolatba a vírussal, Olaszországba, majd az országon belül arra a területre érkezett, ahol a vírus elsőként terjedni kezdett, és eközben nem mutatta a betegség tüneteit" - magyarázta Galli.

Kína után Olaszországot sújtja leginkább az új típusú koronavírus okozta járvány, a halálos áldozatok száma 827-re emelkedett a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 12 462-re nőtt.

Az orvosok eleinte úgy vélték, a Mattia keresztnevű, 38 éves codognói pácienst egy kollégája fertőzte meg, aki nem sokkal korábban tért haza kínai üzleti útjáról. Annak a férfinak azonban negatívak lettek a tesztjei, ami azt jelentette, hogy folytatni kellett a fertőzés kiindulópontja utáni keresést.

Az olasz kormány január végén leállította a Kínából érkező és oda induló repülőjáratokat, miután két kínai turistáról olaszországi útjuk idején bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzésük van. Akkor azt remélték, a járatok törlése megállítja a betegség terjedését.

"Valószínű azonban, hogy a fertőzések már a szigorítások bevezetése előtt elkezdődtek" - mondta Galli.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

2021. Október 18. 15:00, hétfő | Külföld

Tagadja a hiperszonikus rakétával végzett kísérletet Peking

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.

2021. Október 18. 13:06, hétfő | Külföld

Romániában 1900 beteg várja, hogy a kórházakban ágy szabaduljon fel számukra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra

2021. Október 18. 08:10, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 240,7 millió, a halálos áldozatoké 4,89 millió a világon

A világon 240 665 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 898 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.