Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Július 08. 07:40, péntek | Külföld
Forrás: mti

Németországban letartóztatták a párizsi merénylők egy feltételezett cinkosát

Németországban letartóztatták a párizsi merénylők egy feltételezett cinkosát

Letartóztatták Németországban a tavaly novemberi párizsi támadások elkövetőinek egy feltételezett cinkosát, aki valószínűleg a terroristák megbízásából felmérte a balkáni migrációs útvonalat

- közölte csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség. A 20 éves algériai állampolgár a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja, és közvetlen kapcsolatban állt a párizsi terrorcselekmények legfőbb szervezőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaouddal.

A közlemény szerint a fiatalemberről hírszerzési információk alapján megállapították, hogy 2014 szeptemberében hazájából Törökországon keresztül Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, és fegyveres kiképzést kapott.

Abdelhamid Abaaoud 2015 júniusában megbízta, hogy tanulmányozza a határellenőrzési gyakorlatot és az embercsempészeti lehetőségeket a balkáni migrációs útvonalon. Még abban a hónapban el is indult, Szíriából Törökországon, Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül Ausztriába utazott. Közben folyamatosan tájékoztatta megbízóját az úton szerzett tapasztalatairól.

A férfi a szövetségi legfőbb ügyészség szerint kapcsolatban állt Ayoub El Khazzanival is, aki 2015 augusztusában lövöldözött a Thalys szuperexpressz egy Párizs és Amszterdam közötti járatán. Őt főleg arról tudósította, hogy miként juthat el Törökországból Görögországba.

A külföldi terrorszervezetben viselt tagsággal meggyanúsított férfi 2015 augusztusában érkezett Németországba. Arra utaló jelek nincsenek, hogy német földön is dolgozott az Iszlám Államnak - áll a közleményben, amely szerint a gyanúsított a keddi letartóztatása előtt más ügyek miatt már őrizetben volt.

Az algériai állampolgár esete lehet az első közvetlen kapcsolat a párizsi merényletekért felelős terroristasejt és Németország között. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint a fiatalember sokáig feltűnés nélkül élt Németországban, bolti lopásért és a külföldiek tartózkodásáról szóló törvény megsértéséért vették őrizetbe, és csak akkor fogtak gyanút a hatóságok, amikor alaposabban utánanéztek előéletének.

Abdelhamid Abaaouddal francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során, néhány nappal a 2015. november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozat után. A belga állampolgárságú férfi valószínűleg kapcsolatban állt a Brüsszelben idén március 22-én végrehajtott támadások elkövetőivel is.

A párizsi terrortámadásokban 130-an, a brüsszeli merényletekben 31-en haltak meg. Mindkét terrorakció elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.