Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. November 03. 07:43, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Nemet válthat Európa legöregebb fája

Nemet válthat Európa legöregebb fája

Nagy-Britannia legöregebb fája - amely valószínűleg Európa legidősebb fája egyben - háromezer év után a jelek szerint \"nemet vált\". A fán ugyanis, amely eddig hímivarúként viselkedett, váratlanul megjelent néhány termés

- számolt be a tudósokat is meglepő felfedezésről a The Daily Telegraph. A fortingalli tiszafa egy közönséges tiszafa (Taxus baccata), a legöregebb ismert fa Európában. A háromezer és ötezer év közötti korúnak becsült fa egy brit faluban, a perthshire-i Fortingall temetőjében áll.

A fát mindeddig hímivarúnak tartották, mivel pollent termelt, ezért a botanikusokat alaposan meglepte, amikor idén egy ágán piros bogyók jelentek meg, ami a nőivarú fák jellegzetessége.

"A tiszafák rendesen hím-, vagy nőivarúak, ősszel vagy télen könnyű különbséget tenni. A hímivarúak pollent szórnak, a nőivarúakon piros színű bogyók teremnek ősztől télig. Ezért volt nagy meglepetés számomra, amikor három piros bogyót találtam a fortingalli tiszafa egyik ágán októberben, miközben a fa többi része nyilvánvalóan hímivarú" - mesélte Max Coleman, az edinburghi Királyi Botanikus Kert tudósa.

Miközben a jelenség furcsának tűnhet, Coleman szerint nem példátlan a tiszafáknál, hogy ivart váltanak. A szakember hozzátette, hogy általában ez a váltás a korona egy részén történik meg, és nem az egész fa esik át rajta. "Úgy látszik, hogy a fortingalli tiszafa esetében is a fa koronájának egy külső ágával történt meg a váltás, és most nőivarúként viselkedik" - magyarázta.

A fa váratlan termését begyűjtötték, és felhasználják a tiszafák genetikai sokféleségét megőrző programban - közölte Coleman.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.