Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 18. 13:41, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Német minisztérium: nem jár automatikusan szociális segély a bevándorlóknak

Német minisztérium: nem jár automatikusan szociális segély a bevándorlóknak

Nem jár automatikusan szociális segély a munkavállalás szabadságával élve Németországba költöző uniós állampolgároknak - idézte a Handelsblatt a német munkaügyi minisztérium állásfoglalását hétfőn azzal kapcsolatban, hogy német önkormányzatok román és bolgár szegények tömeges bevándorlásától tartanak. Victor Ponta román kormányfő a német üzleti lapnak kijelentette: nem indít kivándorlási hullámot, hogy 2014-ben megszűnnek a román állampolgárokra vonatkozó uniós munkavállalási korlátozások.

A német szövetségi munkaügyi minisztérium szerint nem szereznek jogosultságot munkanélküli segélyre és szociális támogatásra az "álláskeresés céljával beutazó" uniós állampolgárok, így a román és bolgár bevándorlók sem. A tárca azzal kapcsolatban rögzítette álláspontját, hogy Guntram Schneider, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány munkaügyi, szociális is integrációs minisztere egy vasárnapi lapinterjúban elmondta: gyors és hatékony intézkedések nélkül "hihetetlenül súlyos" következményekkel járhat a nagyvárosokban, hogy 2014 elejétől megszűnnek a román és bolgár állampolgárokra vonatkozó munkavállalási korlátozások, mert a munkaerőpiac felszabadítása azt is jelenti, hogy a bevándorlók előtt megnyílik a német szociális ellátórendszer.
A miniszter az üzleti lapnak nyilatkozva pontosította kijelentését. A szövetségi munkaügyi tárcának igaza van abban, hogy bevándorlók nem vehetik igénybe a jóléti juttatásokat automatikusan, de a nagyvárosi önkormányzatok tapasztalata szerint sok bevándorló "elég könnyen talál munkaadót, aki néhány hónapra alkalmazza", a migránsok így rögtön jogosultságot szereznek az úgynevezett Hartz IV típusú támogatásra, amelynek révén az önkormányzatra hárul a lakásbérlet és a fűtés költsége.
Victor Ponta román kormányfő a Handelsblattnak kijelentette: "nem lesz kivándorlási hullám Romániából". Hozzátette: a román munkanélküliségi ráta alacsony, a munkavállalási célú kivándorlás folyamata pedig már "jórészt lezajlott", és mindenekelőtt Olaszországot és Spanyolországot célozta. A vándormozgalom ugyan Nagy-Britanniát és Németországot is érintette, de a bevándorlásról zajló vitát "belpolitikai okok váltották ki" ezekben az országokban - közölte a román miniszterelnök.
A német városi önkormányzatokat összefogó testület, a Deutscher Städtetag (DST) elemzése szerint 2007 és 2011 között, vagyis Románia és Bulgária uniós tagságának első öt évében 64 ezerről 147 ezerre emelkedett a két országból érkezetett bevándorlók száma éves átlagban. A legutóbbi, 2012 első félévi adatok szerint a bevándorlási hullám tovább emelkedett, hat hónap alatt 88 ezren érkeztek Romániából és Bulgáriából, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
Guntram Schneider a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak elmondta: a munkaerőpiac megnyitása miatt az eddiginél is több román és bolgár bevándorlóra lehet számítani, ami rendkívüli mértékben megterhelheti az első számú letelepedési célpontokat, azaz a nagyvárosokat. Egyedül Duisburgban évente 14-15 millió euró többletkiadást jelenthet a város új lakóinak ellátása.
"Mindenekelőtt romákról van szó, akiket a hazájukban kirekesztenek, Németországban viszont alig van esélyük munkát találni a képzettségük vagy az egészségi állapotuk miatt" - mondta az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány minisztere. Hangsúlyozta: külön veszélyforrás, hogy szélsőjobboldali erők megpróbálhatják kihasználni a kelet-európai szegények megjelenésével keletkező feszültséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése