Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2019. Április 19. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Mint minden évben, idén is Mezgés nappal indította a tavaszi szünetet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Az iskola április 17-ei szabadtéri rendezvénye a Föld napjához kapcsolódva ezúttal is szemétszedéssel kezdődött. Az iskola környéke és a tangazdaság mellett a város különböző részein gyűjtötték össze a szétdobált szemetet a diákok. A munka után pedig a jól megérdemelt szórakozás következett, melynek méltó helyszínt a tangazdaság adott.

Számos vidám program biztosította a szórakozási lehetőséget a fiatalok és tanáraik számára. Így például madárijesztő készítés, traktorgumi görgető verseny, különféle vetélkedők, de igen népszerű volt a traktor szimulátor is.

Délben az osztályok főzőversenyén elkészült lecsókolbászból készült bográcsos étkekből majszoltak a fiatalok, de csicsókából készült finomságok is kerültek az asztalra az iskola élelmiszeripari technikusai jóvoltából, akik számára Eördögh András mezőgazdasági termelő biztosította az alapanyagot.

Kóstolgatás közben kötetlen beszélgetés keretében ismerhették meg a diákok a rendkívül egészséges, szerény igényű kultúrnövényt, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető. A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét, inulint, levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.

A versennyel egybekötött termékbemutatón a jelentkezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de olyan is akadt, aki kísérletet tett pálinka készítésre is.

Az elkészült termékeket Csányi József polgármester vezetésével kóstolta végig a zsűri, majd a legfinomabb étkek elkészítőit díjazták is.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 16:07, csütörtök | Helyi

Karácsonyi fúvószenekari hangverseny

A Kiskunfélegyházi Ifjúsági- és Koncert Fúvószenekar 2019. december 21-én és 22-én 18 órakor rendezi meg hagyományos karácsonyi koncertjét a Kossuth Lajos Szakközépiskola tornacsarnokában.

2019. December 12. 13:56, csütörtök | Helyi

Köszöntötték a nagycsaládosokat és a legifjabb félegyházi lakost is

Mint minden évben, idén is ünnepi műsorral, uzsonnával és ajándékkal köszöntötték városunk nagycsaládosait és a legfiatalabb félegyházi újszülöttet.

2019. December 12. 13:16, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.

2019. December 12. 12:46, csütörtök | Helyi

Úszás és triatlon sportágakban tanulhatnak a gyerekek

A DMTK-KVSE Aquasport Egyesület 2020. január közepétől új kezdő csoportokat indít 5 éves kortól, ahol a gyerekek játékosan sajátítják el az úszás és a triatlon sportágak alapjait!