Városlista
2025. november 18, kedd - Jenő

Hírek

2019. Április 19. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra

Mint minden évben, idén is Mezgés nappal indította a tavaszi szünetet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Az iskola április 17-ei szabadtéri rendezvénye a Föld napjához kapcsolódva ezúttal is szemétszedéssel kezdődött. Az iskola környéke és a tangazdaság mellett a város különböző részein gyűjtötték össze a szétdobált szemetet a diákok. A munka után pedig a jól megérdemelt szórakozás következett, melynek méltó helyszínt a tangazdaság adott.

Számos vidám program biztosította a szórakozási lehetőséget a fiatalok és tanáraik számára. Így például madárijesztő készítés, traktorgumi görgető verseny, különféle vetélkedők, de igen népszerű volt a traktor szimulátor is.

Délben az osztályok főzőversenyén elkészült lecsókolbászból készült bográcsos étkekből majszoltak a fiatalok, de csicsókából készült finomságok is kerültek az asztalra az iskola élelmiszeripari technikusai jóvoltából, akik számára Eördögh András mezőgazdasági termelő biztosította az alapanyagot.

Kóstolgatás közben kötetlen beszélgetés keretében ismerhették meg a diákok a rendkívül egészséges, szerény igényű kultúrnövényt, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető. A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét, inulint, levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.

A versennyel egybekötött termékbemutatón a jelentkezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de olyan is akadt, aki kísérletet tett pálinka készítésre is.

Az elkészült termékeket Csányi József polgármester vezetésével kóstolta végig a zsűri, majd a legfinomabb étkek elkészítőit díjazták is.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. November 17. 16:34, hétfő | Helyi

Ráfutásos baleset Kiskunfélegyháza közelében

A tűzoltók az 5402-es úton áramtalanítanak egy gépkocsit.

2025. November 17. 16:05, hétfő | Helyi

Ünnepi programkavalkád Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza idén is gazdag és sokszínű programsorozattal készül az adventi időszakra és az év végére.

2025. November 17. 09:25, hétfő | Helyi

140 éves a félegyházi szakképzés – közösség, fejlődés, elhivatottság

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg Kiskunfélegyházán az iparostanonc képzés 140 éves jubileumáról, amely a térség történetének és közösségének meghatározó mérföldköve.

2025. November 15. 21:35, szombat | Helyi

Köszöntötték a szociális ágazat elhivatott dolgozóit

November 13-án, csütörtökön 14 órakor a városháza dísztermében köszöntötte Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a szociális ágazat dolgozóit a Szociális Munka Napja alkalmából.