Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Július 23. 10:46, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nemcsak a gének felelősek az elhízásért

Nemcsak a gének felelősek az elhízásért

Sokan gondolják úgy, hogy a túlsúlyért elsősorban a genetikájukat kell hibáztatni.

Ez bizonyos esetekben még akár is igaz is lehet, de friss kutatási eredmények szerint ezen a téren sokkal többet számít az életmódunk.

Manapság nagyjából kétszer-háromszor annyi az elhízott ember, mint negyven évvel ezelőtt. A legfrissebb tudományos eredmények szerint pedig ezért a genetika felelős a legkevésbé: a legtöbb ember az egészségtelen, túl kalóriadús táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt hízik el.

Drámai növekedés

Norvég szakemberek egy korábban készült tanulmány eredményeit nézték át, amelyben mintegy 119 ezer felnőtt vett részt. Az alanyok testtömegindexét (BMI) rendszeresen mérték az 1963 és 2008 közötti időszakban. A résztvevőket öt csoportba osztották attól függően, hogy genetikailag mekkora volt esetükben az elhízás kockázata. Az eredmények azt mutatták, hogy a nyolcvanas és kilencvenes évek között drámaian megnőtt a vizsgált alanyok BMI-je. A legmagasabb testtömegindexe azoknak volt, akik a genetikailag legmagasabb kockázatú csoportba tartoztak. Ugyanakkor egyértelműen kiderült, hogy a vizsgálat kezdete óta az összes csoportba tartozó egyénnek megnőtt a BMI-je.

A gének számítanak a legkevésbé?

A genetikusan fogékony embereknél valóban magasabb azelhízáskockázata, ám ez a hajlam összeadódik a környezeti tényezőkkel. A megváltozott étkezési szokások az energiatöbblet felhalmozására leginkább ható környezeti tényezők, de a mozgásszegényebb életmód, illetve a biológiai környezet megváltozása (toxinok, mikróbák) is szerepet játszhatnak az elhízásban - magyarázta Maria Brandkvist, a tanulmány vezető szerzője.

Az egyik vizsgált alany egy 35 éves férfi volt, aki rendelkezett a "kövérséggénnel". Ő körülbelül 4 kilóval volt nehezebb, mint azok a hasonló korú férfiak, akiknek a szervezetében nem találták meg ezt a gént. Négy évtizeddel később a különbség nagyjából megduplázódott. Az eredmények szerint a férfi összesen csaknem 14 kilót hízott 40 év alatt, amelynek közel felét a génjeinek, a többit pedig az életmódjának köszönheti.

Egy másik szakértő szerint a gének kis mértékben ugyan befolyásolhatják, hogy az emberi test hogyan használja fel a bevitt táplálékot, de a testsúly leginkább az elfogyasztott étel mennyiségének függvényében alakul. A fogyás három alappillére azonban génektől függetlenül ugyanaz: kevesebb étel, egészségesebb étrend és több mozgás.

Címkék: elhízás, gének

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.