Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Augusztus 25. 12:57, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nem úsztuk meg!

Nem úsztuk meg!

Bár több hétig úgy tűnt, elkerül bennünket az egész Európát érintő tojásbotrány, mégis jött a riasztás: hozzánk is jutott a fipronil rovarirtóval szennyezett tojást tartalmazó élelmiszerekből.

A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, ázsiai jellegű félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak.

Erről az uniós élelmiszer-biztonsági riasztási rendszer (RASFF) értesítette a magyar hatóságokat.

Már hetek óta tart a botrány, melynek lényege, hogy olyan fertőtlenítőszert használtak holland, német, belga tojástermelők, amelybe valahogyan belekeveredett az említett rovarölő szer. Hogy hol, mikor, milyen cégnél és miért, arról egyelőre csak vádaskodó híreket hallani: a németek a hollandokra és a belgákra, azok pedig a németekre és egymásra mutogatnak. Egy biztos: fél Európát beterítették ilyen tojással, illetve az abból készült élelmiszerekkel, amelyeket most mindenhonnan megpróbálnak mielőbb visszahívni és megsemmisíteni.

Azt még csak találgatni sem lehet, hogy hány százezer szennyezett tojást, mennyi ilyennel készült élelmiszert ettek már meg a fogyasztók. Amennyiben afféle termék jutott a szervezetükbe, mint amilyen Magyarországra is került, akkor nincs nagy gond, ugyanis a hazai mérések szerint csak 1 német és 3 lengyel származású tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátóegységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóságnak igazolt. Az érintett tételeket zárolták.

Ám lapzártánkkor rossz hír érkezett: magyar tojásban (a 3HU1503T03/4 azonosító számú tételben) is találtak fipronilt – a hatóság máris elrendelte a forgalomból kivonását. A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak:

2024. Április 30. 09:03, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok:

2024. Április 30. 08:40, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).