Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 14. 13:24, hétfő | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Nem telepítenek romákat Félegyházára

Nem telepítenek romákat Félegyházára

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt el Kiskunfélegyházán a hír: több száz roma betelepítésére készül a város.

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt el Kiskunfélegyházán a hír: több száz roma betelepítésére készül a város. Szerkesztőségünk is számos olvasói megkeresést kapott ez ügyben. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a háttérben a kecskeméti Mercedes-gyár bővítési terve áll, ami érintené a romák lakta kecskeméti városrészt is. Ezért a romákat onnan kitelepítené a kecskeméti önkormányzat, és más térségbeli településeknek – közöttük Kiskunfélegyházának – fizetnének azért, hogy befogadják őket.

A felmerülő kérdésekkel Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét alpolgármesterét kerestük meg, aki határozottan cáfolta, hogy bármilyen valóságtartalma lenne a hírnek.

A feltett kérdések mindegyikére – Érintik-e a Mercedes-gyár fejlesztési tervei Kecskemét romák lakta városrészeit? Tervezi-e a kecskeméti önkormányzat romák kitelepítését a városból? Ha igen, fizet-e azért, hogy máshol befogadják őket? Felmerült-e ez ügyben Kiskunfélegyháza neve? – határozott nemmel válaszolt az alpolgármeter asszony, és hozzátette: nem Félegyháza az első város, ahonnan hasonló kérdések érkeztek a kecskeméti önkormányzathoz.

– A Mercedes annak idején akkora területet vásárolt amely a későbbi, esetleges bővítést is kiszolgálja, de a bővítéssel kapcsolatosan egyébként sincs döntés. Mindamellett ipari területről van szó, amely értelemszerűen távol van a lakóterületektől.

A pletykák, városi legendák Szemereyné Pataki Klaudia szerint abból indulhatnak ki, hogy Kecskeméten – mint minden megyei jogú városban kötelező jelleggel – zajlik egy úgynevezett szocális jellegű városrehabilitációs projekt, uniós és hazai támogatással. Ennek célja viszont éppen fordított, nevezetesen a roma lakosság integrációjának elősegítése, életkörülményeik javítása.

– Nem hogy kitelepítésről nincs szó, hanem olyan beruházások, társadalmi akciók zajlanak a projekt keretében, amelyek a romák helyben maradásához szükséges méltó feltételeket teremtik meg – szögezte le Kecskemét alpolgármestere.

Tóth Timea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.