Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 16. 13:03, hétfő | Helyi
Forrás: orientpress.hu

Nem tabu a családtervezés a felvételi beszélgetéseken

Nem tabu a családtervezés a felvételi beszélgetéseken

Diszkréten keres állást a magyar, 96 százalékuk csak akkor szól főnökének, ha már konkrét ajánlata van vagy le is szerződött új munkaadójával.

Ezek a tények derültek ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal friss kutatásából. Persze az addig vezető út rögös, sok a diszkriminatív kérdés, melynek elszenvedői leginkább a kisgyermekes anyukák és a szülő korban lévő hölgyek. Utóbbiak több ízben számoltak be arról, hogy írásban akarták őket arra kötelezni, hogy 3-5 évig ne vállaljanak babát.

A magyar álláskeresők közel fele (41,2%) az új munkahely megtalálásának első lépéseként több mint 15 helyre adja be önéletrajzát annak reményében, hogy mielőbb megtalálja az ideális pozíciót – derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal friss kutatásából. A viszonylag magas érték egy kedvezőtlen tapasztalat eredménye: a megkérdezettek kétharmada gyakran semmilyen visszajelzést nem kap a potenciális munkáltatóktól pályázata leadását követően.

Nem ritka a diszkriminatív kérdés

A kutatás szerint 10 leadott pályázatra átlagosan kicsivel több mint 2 személyes interjú jut, a munkaadók kedvence a 3 legjobb és legrosszabb személyes tulajdonság felsoroltatása. Akadnak ugyanakkor provokatív, stresszhelyzetet okozó, illetve munkajogi szempontból a támadható kategóriába sorolható felvetések: minden 4. jelölt szembesült már olyan kérdéssel, mely gyerekvállalási terveire vagy éppen már meglévő kisgyermeke ellátása körüli nehézségekre vonatkozik.

A 25-40 éves korban lévő gyermektelen nőktől általában virágnyelven kérdezik, hogy mikorra tervezik a családalapítást, de több válaszadó arról is beszámolt, hogy felvétel esetén írásban akarták arra kötelezni, hogy 3-5 évig ne vállaljon gyermeket.

Nagyjából minden 50. állásinterjún elhangzik olyan kérdés, mely a jelölt anyagi helyzetét, vallását, nemi hovatartozását, pártállását vagy éppen korát firtatja.

Csak a főnök meg ne tudja

A Jobinfo.hu kutatásában megkérdezettek válaszai alapján egyébként az állásinterjút végző személy ideális paraméterei is meghatározhatók: a magyar munkavállalók többsége akkor érzi magát komfortosan, ha a felvételi beszélgetésen vele szemben leendő közvetlen főnöke ül, s kérdezi, aki egyébként egy középkorú, családos férfi.

A kutatás háttere

A sajtóközleményben szereplő adatok a Jobinfo.hu állásszemléző oldal által készített online megkérdezésen alapulnak, az adatok felvételére 2015. október 7-26. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 3631, 18-65 év közötti álláskereső (27,6%), illetve a kutatás idején állással rendelkező munkavállaló (72,4%) válaszaira épültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA