Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Március 08. 18:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nem számít milyen nyelven szólsz hozzám...

Nem számít milyen nyelven szólsz hozzám...

Két lengyelországi valamint egy csehországi iskolával valósít meg egy kétéves projektet a Constantinum Intézmény.

A program keretében a német és angol nyelvismeret gyakorlása mellett egymás kulturális hagyományaival és népszokásaival ismerkedhetnek a diákok.

Az Erasmus program keretében 2015-ben indult el ez a rendezvénysorozat. A program keretében Kiskunfélegyházán, a Constantinum Intézményben ma (március 8-án) a húsvéti népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhettek meg a vendég gyerekek. Ezt követően Lengyelországba Lubliniecben fognak ellátogatni a félegyházi diákok, ahol szintén az ottani szokásokkal fognak megismerkedni, majd Rabka-Zdrójban végül Vitkovban (Csehországban).

Tulajdonképpen cseh, lengyel és magyar kapcsolatról van szó. A testvériskolai kapcsolat már korábban is működött és remélhetőleg ez a barátság hosszú időre megmarad. Ez a program speciálisan az Erasmus Plus program keretében zajlik.

A városunkban rendezett programokról annyit, hogy március 7-én iskolai programként az itteni diákokkal ismerkedhettek meg a vendég gyerekek, akik a három iskolából 32 fővel érkeztek. Természetesen először Kiskunfélegyháza város nevezetességeit tekintették meg, majd ellátogattak Kecskemétre is, valamint az elkövetkező napokban Visegrádot és Budapestet is megcsodálhatják majd. A városnézések után a Kiss Tanyán fognak megismerkedni a vendég diákok az alföldi emberek szokásaival illetve a történelmi múlttal és természetesen a jelennel is. Végül a programjaik sorát egy újabb városnézés fogja zárni, melyben Szegedet fogják megismerni. Pénteken pedig letelik az 1 hetes látogatás és indulnak haza.

Már a kezdeti programokon is meglátszott, hogy mennyire összehangolódtak a vendég diákok az itteni tanulókkal, remélhetőleg gyümölcsöző lesz ez a kapcsolat az idegen nyelv tanulásának terén is. A gyerekeket lenyűgözte városunk látnivalókban gazdag építészeti sokszínűsége, kiváltképp a városházánk, amelynek megtekintéséért nagyon hálás önkormányzatunknak a Constantinum Intézmény vezetősége – mondta el Mindák József igazgató a programsorozat kapcsán.

Ezen kívül néptáncaink és népdalaink világa is mélyen megérintette a vendég diákokat, akik amellett, hogy nagyon szépnek és érdekesnek, de egyben nagyon nehezen tanulhatónak ítélték meg ezeket. A körtáncokban viszont felszabadultan nevettek, bizonyítván kíváncsiságukat és nyitottságukat mások szokatlan, de mégis izgalmas és érdekes kultúrája felé.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.