Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Július 23. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: utikritika.hu

Nem olcsó, de verhetetlen úticél a Maldív-szigetek

Nem olcsó, de verhetetlen úticél a Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteki nyaralás hosszú évek óta divat a felső kategóriás utazási élményeket kereső magyarok körében.

Maldív-szigetek dióhéjban

Azok az utazók, akik már több tropikus paradicsomi helyen jártak és utána a Maldív-szigetek valamelyikére is eljutottak, határozottan állítják, hogy csúcsélmény. Álomszerűen szép a korallzátonyokból felépülő szigetek tengeri környezete és különleges, kiváltságos jellege van az ottani nyaralásnak...

Pedig sokan hezitálnak a Maldív-szigeteki utazás ötlete kapcsán, annak hallatán, hogy elszigetelt, aprócska szigeten bezárva, a programlehetőségek nagyon korlátozott választékával töltsenek ott el akár csak egy hetet is. Személyes tapasztalatok, sokak véleménye alapján megpróbáljuk összefoglalni a maldívi nyaralás lényegesebb jellemzőit, gyakorlati elemeit.

Kinek ajánlott?

A Maldív-szigeteken nyaralni kifejezetten drága mulatság. Az ottani szállodákat semmi sem kényszeríti arra, hogy árengedményekkel ostromolják a piacot, mert a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha valaki egy ilyen prémium kategóriás élménnyel akarja megajándékozni magát. Olyanoknak való, akik voltak már egy-két trópusi országban és most már tényleg szeretnének olyan tengerpartot, tengervizet látni, amit képzeletükben idealizáltak. Olyanoknak való, akik romantikus, idilli környezetű, lustálkodós nyaralást képzelnek el, amelyben az egymást szerető pár kiélvezheti a privát együttlétet. Nem véletlen, hogy a kis szigeteken nyaralók többsége nászutas, jegyespár, szerelmespár, hűséges házaspár. Olyanok válasszák, akik rövid időre át szeretnék élni a az otthoni mókuskerékből való kiszabadulás mámoros érzését a végtelennek tűnő óceán elszigetelt pontján, mégis teljesen civilizált kényelemben, biztonságban, totális kényeztetésben.

Kinek nem ajánlott?

Mindenekelőtt azoknak, akik számára fontos, hogy a szállodai nyaralás eseménydús, mozgalmas kirándulásokkal, kulturális felfedezésekkel egészüljön ki. Igaz, hogy a kis szigeteken a luxushotelek rengeteg programot kieszelnek a vendégek szórakoztatására, sok vízi és szárazföldi sportolási lehetőséget, tengeri kirándulást kínálnak, de alapvetően a maldív-szigeteki nyaralás erősen helyhez kötött. Mivel jellemzően egy sziget egy szállodából áll, ezért nincsenek hotelen kívüli programozási lehetőségek.

A Maldív- szigeteken látni gyermekes családokat is, de érzésünk szerint tizenéves gyerekeknek talán unalmas lehet egy ilyen jellegű nyaralás. A kicsik esete más, hiszen ők naphosszat elvannak a sekély vízben és a homokos parton.
Nem nagyon vannak baráti társaságok, mert a maldív-szigeteki nyaralásnak inkább intim, befelé fordulós jellege van. Egyáltalán nem vásárlós, bulizós desztináció. Jellemzően a vacsorát követően mindenki visszavonul a bungalójába. Sok hotelben még tévé sincs a szobában, azaz esténként inkább olvasnak az emberek, vagy kiülnek a verandára és törődnek egymással. Tény és való, hogy a nyüzsgős típusú emberek 4-5 nap után már elkezdenek kicsit unatkozni. Magyarországra visszaérve aztán kiderül, hogy azt az unatkozást jó lett volna mégis folytatni...

Milyen valójában?

Az árfekvés luxus szintet indokol, és az utazó azt meg is kapja, pláne, ha kifejezetten jó 5 csillagos hotelt választ. A Maldív-szigeteki nyaralás sikeressége kiemelkedően függ a megfelelő szálloda és sziget kiválasztásától, ezért összeállítottunk egy erre vonatkozó nagyon részletes anyagot. A tengervíz színpompája leírhatatlan és fotókkal visszaadhatatlan. A hidroplános utazás a korallzátonyokból felépülő, úgynevezett atollok fölött biztosan a legszebb utazási látványok közé kerül. A szigeteket körülvevő tengervíz átlátszó, tiszta, kellemes, káprázatosan szép. A parti homok vakítóan fehér színű és a szigetek strandjainak buja növényzete is lenyűgöző. Laza életérzés a szigeten mindenhová mezítláb közlekedve élvezni, hogy nincs autóforgalom, zajos motorkerékpárok, embertömeg. Legfeljebb az éttermi reggelizéseknél és vacsorázásoknál tapasztal az ember némi tolongást, nyüzsgést.

A Maldív-szigeteken nyaralók zömében elfogadják, hogy minden helyben fizetett szolgáltatás, étel, ital drága. A halon, a kókuszdión kívül mindent költségesen kell szállítani egy-egy kis szigetre. Aki helyben folyton szívja a fogát az árak miatt, az képes elrontani ezzel a saját nyaralását. A közbiztonság teljesen és mindenhol jó. A szigeteken a helyiek mind a hotel alkalmazottjai. Nincsenek veszélyes állatok, mérges kígyók, legfeljebb ártalmatlan bogarak, és szúnyogok. Fantasztikus előny, hogy itt sehol nincsenek a strandolók, pihenni vágyók nyugalmát zavaró zugárusok. A vendégkör többnyire kulturált, konszolidált, persze vannak itt is piálósak, de nem jellemző. Nincsenek bulizós fiatalok, a többség mindenhol a 30 és 60 év közötti felső középosztálybeli. Sok az olasz, a német, a francia és az észak-európai, valamint a japán és koreai nászutasok. A tisztaság és higiénia teljesen rendben van. A drága hotelek nem engedhetik meg maguknak, hogy a vendégek gyomorrontásra panaszkodjanak. A legtöbb sziget jellemzően alig 150-500 méter hosszú és 100-150 méter széles. A nagyobbakat egy óra alatt, a kisebbeket 15-25 perc alatt gyalog, komótosan körbe lehet sétálni. Az egy kilométer hosszú szigetek már nagynak számítanak.

Összehasonlítás

A táj Mauritiushoz, Seychelleshez és a Francia Polinéziai szigetekhez képest monoton jelleggel lapos, nincsenek folyók, hegyek. Minden kirándulás, gyaloglás a hotel szigetére korlátozódik, bár el lehet látogatni más helyi szigetekre, de ott sem lát az ember mást. A Maldív-szigeteken a legnagyobb tengerszint feletti magasság 2,4 méter. Thaiföldi, sri-lankai, kubai nyaraláshoz képest az élmény monoton. Azonban a világon nagyon sok helyen járt utazók szerint a tengeri élmény szépségei vonatkozásában a Maldív-szigetekkel legfeljebb Francia Polinézia, egy-két karibi, maláj és thaiföldi sziget vetekszik. A maldív-szigeteki nyaralás azonban annyira egyedi, hogy az összehasonlítások sántíthatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.