Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Augusztus 23. 07:28, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Nem múlhat el a nyár Miénk itt a tér kiállítás nélkül

Nem múlhat el a nyár Miénk itt a tér kiállítás nélkül

Bár az idei Félegyházi Napok programjai a kialakult járványhelyzet miatt szolidabb formát öltöttek, de a "Miénk itt a tér" szabadtéri kiállítás ezúttal sem maradhatott el.

Az évek során egyre közkedveltebbé vált szabadtéri kiállítást kisebb megszakításokkal 2002 óta rendezik meg Kiskunfélegyháza város szívében, a Petőfi-tér mögötti 1848-as szökőkút körüli téren. Idén azonban alkalmazkodva a felújított tér adottságaihoz, más oldalról, más szemszögből közelítették meg a teret és más technikákkal állították fel a kiállítást. A kiállítás mottója mindig is az volt: „Ha a látogató nem megy el az alkotóhoz, akkor az alkotó megy a látogatóhoz”.
A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé-köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és az alkotó művészetet. Az elmúlt évek kiállítási anyagai elsősorban helyi, s egyben a város vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok (festők, üvegkép-készítők, faszobrászok, fotósok és keramikusok) munkáiból állt össze, ám olyan nagy nevek is, mint Bubutimár Éva, Schéffer Anna, Kun Éva, Bercsényi Miklós, valamint a Nemzetközi Terra Kikinda Szimpozion óriási alkotásai is emelték a kiállítások színvonalát – mondta el Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési központ igazgatónője, a szabadtéri kiállítás megnyitásakor.

A Miénk itt a tér az elmúlt 18 évben rengeteg témát érintett, a kiállítások mindig valami koncepció köré épültek. A kiállítás témái között szerepelt már a levegő, a tűz, a víz, a Föld, az ember és gyönyörű városunk is. Az idei kiállítás fő témáját a Zöld város projekt adta, hiszen a megújult főtér ihlette meg az alkotókat, akik idén a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagjai és a Holló László Képzőművész Kör tagjai.

A tér közepén álló fa kiállítórendszeren az alábbi alkotók művei láthatóak: Lukács Ferenc, Kürti Lászlóné, Kis Virág, Kis László, Rátkai Zsuzsa, Fekete László, Molnár István, Szabó Ildikó, Feketéné Papp Éva, Mindszenti Lászlóné, Karsai Ildikó, Rádi András, Csenki Tibor, Kovács Edit, Mészáros Ildikó, Pozsár Miklósné, Rácz Lászlóné, Sinkó Andrea, Török Tamás, Vakulyáné Varga Erika, Ruth Petra Galler, Bánkúti Emese, Siposné Bodnár Erika. A pavilonrendszeren pedig azokat a gyönyörű fotókat tekinthetik meg, amelyek már a felújított főtérről készültek.

Az ünnepélyes megnyitón Csányi József polgármester is elismerő szavakkal méltatta a népszerű kiállítást:
– Szerencsések vagyunk, hiszen Félegyháza mindig is olyan kulturális alapokkal rendelkezett, amely meghatározta a város létét és jövőjét. Csak a legnagyobbak közül említve Petőfit és Mórát, de sorolhatnám a végtelen számú művész nevét, aki itt született, itt élt, vagy ide tért vissza és itt alkotott. Ez a szilárd alapokon nyugvó kulturális élet megálmodta a Miénk itt a tér kiállítás sorozatot is, melyen évek óta megtekinthetjük a közöttünk élő képzőművészeinknek egy szabadtéri kiállítását. Van akinek már kiteljesedett művészi világa van, de olyan is, aki most keresi önmagát. Mindez pedig sokszínű, érdekes és mindenki számára élvezhető látványt és élményt eredményez.

Az ünnepélyes megnyitót követően a Padkaporos Néptáncegyüttes tagjai szórakoztatták a népes számban megjelent közönséget vérpezsdítő előadásukkal.

(Képek: Fábián Adrienn)

Címkék: Miénk itt a tér

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.