Városlista
2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2016. Május 28. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem minden zöldség egészséges

Nem minden zöldség egészséges

Hiába suvickolják fényesre a zöldségesek a különféle terményeket, s helyezik el az árut hívogatóan a polcokon, van amit a gondos előkészítés sem tud eltüntetni.

Nem minden zöldség olyan egészséges, mint amilyennek látszik, vagy amilyennek gondolnánk.

A nagyüzemi termesztésnek megvannak a maga kockázatai. Növényvédő szerek, rovarirtók, "polcállóvá" nemesítés és génmódosítás. Az efféle dolgoknak az emberi szervezet számára nemkívánatos hatásuk lehet, például az idegrendszert vagy a májat károsíthatják az előállítás technológiája szempontjából hasznos, de a fogyasztáskor kifejezetten káros visszamaradó vegyületek. És a növények maguk is tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek nem mindenkinek teszik ajánlatossá a fogyasztásukat.
Egyre gyakrabban találkozni a boltok polcain a háromféle színben pompázó kaliforniai paprikával. Ez a zöldség sajnos szolanint (mérgező szteránvázas glikoalkaloid) tartalmaz, ami az egyébként is gyakori gyulladásos megbetegedések egyik forrása. Az orvosok nem is javasolják a paprika fogyasztását például ízületi bántalmaktól szenvedőknek.

Szintén magas a szolanintartalma a padlizsánnak, ezért a gyulladásos megbetegedésben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása. Ráadásul a benne található oxalátok könnyen okozhatnak vesekövet.

Bármennyire is egészséges a bio-gazdálkodásból származó spenót, a nagyüzemben termelt fajták rengetek gyom- és rovarölő maradványait tartalmazzák leveleiken, nem egy közülük akár idegmérget is tartalmazhat. A spenótban is vannak oxolátok, ezért a vesebántalmakkal küzdőknek nem ajánlott a fogyasztása. A sóskáról pedig ez fokozottan elmondható.
Nem csak finom, de rendkívül mutatós növény a koktélparadicsom, ami akár a balkonon nevelve még egészséges is lehet, de a nagyüzemi előállítás miatt sajnos az apró szemeken rengeteg káros vegyi anyag tapad meg. Ugyanez igaz az uborkára is, ami akár hormonproblémákat is okozhat köszönhetően a rajta lévő rovarirtó szereknek.
A zellert sokáig tápanyagtartalom nélküli, már-már gyomnövénynek tartották, ami csak ízesítésre jó. Pedig hasznos anyagok is vannak benne, remekül használható például gyulladáscsökkentésre. Ugyanakkor levelein rengeteg gyomirtó és rovarölő maradványait hordozza, ezért csak a természetes forrásból származót érdemes fogyasztani.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 16. 10:00, vasárnap | Helyi

A befagyott váll szindróma

A malomkörzés már régen nem menne önnek sem, sőt lassan már a kezét felemelni is egyre nehezebb?

2022. Január 16. 08:00, vasárnap | Helyi

Szálló por - továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség szintje a szálló por miatt.

2022. Január 14. 12:17, péntek | Helyi

Él-e még a lehetőséggel, hogy a házát megszenteljék?

Dr. Ónodi Izabella képviselő asszony nyilatkozott a megyei hírportálnak e kérdéssel kapcsolatban.

2022. Január 14. 08:46, péntek | Helyi

Hogyan alakult a demográfiai helyzet Bács-Kiskunban?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába.