Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. November 15. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Nem minden esetben erősebb nem a férfi

Nem minden esetben erősebb nem a férfi

Fókuszban a prosztata címmel több érdekes előadáson vehettek részt az érdeklődők a Rocktárban november 14-én (szombaton).

Városunk könnyűzene bázisa sok érdekes és kellemes kikapcsolódást nyújtó eseménynek ad otthont a mindennapokban a koncertek szervezése mellett. Ezúttal az egészség témakörét célozta meg délutáni programja kapcsán. A helyszín otthonos és barátságos varázsa láthatólag nagyobb vonzerővel bírt, mint ha egy szürke előadóteremben tartották volna meg az előadások sorát.

A helyszínen 13 és 16 óra között véradást tartott a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezete, amelyre szintén nagy volt az érdeklődés.

Sinkó Melinda, a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezetének vezetőjének üdvözlő mondatait követően Dr. Kisné Sváb Ildikó szakpszichológus, krízistanácsadó megismertette az érdeklődő közönséget a stressz fogalmával, annak kialakulásával, majd mindezen témát kifejezetten a férfiak tekintetében járta körbe.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a stressz a szervezet reakciója a külvilágból ért ingerekre. Biokémiai folyamatokat indít el a szervezetben: stresszhormonok képződnek. Ezek egy bizonyos szintig stimuláló hatásúak. Ez esetben beszélünk pozitív stresszről. Ebben az esetben örömhormonok szabadulnak fel. Ha a stresszhormonok mennyisége meghaladja a szervezet toleranciaszintjét, romboló, destruktív folyamatok indulnak be, ekkor beszélünk negatív stresszről. Ha a stresszt okozó élethelyzet, személy stb. túl sokáig hat, betegségek kialakulásához vezet.

A szakpszichológus érdekességként elmondta, hogy a férfiak és a nők átlagos stressz-szintje általában közel áll egymáshoz, de a hosszú távú lelki és testi következmények nagyon is eltérőek. Természetesen a sokféle hatás többsége megegyezik, mégis, a feszültség, a szorongás sajátos, akár azonnali reakciókat vált ki. Míg a nőknél inkább a „változtassunk és támogassunk” válasz alakul ki, a férfiak sokkal agresszívebb módon, a „küzdj vagy menekülj” elve alapján reagálnak – legalábbis egy kutatás eredményei alapján. A férfiaknál a stressz hatására megnő a korai szívbetegségek kockázata, befolyásolja az ivarsejtek és az utódok fejlődését, de ezen kívül további következményekkel is járhat például felgyorsul a prosztatarák fejlődése, erekciós zavarok lépnek fel, az ivarsejt szám erőteljesen csökken, A stesszes férfi csendessé és visszahúzódóvá válik.
Az előadás további részében Dr. Kisné Sváb Ildikó a stressz elleni védekezésről illetve a már kialakult stresszhelyzet lehetséges megoldásairól beszélt.

Az érdekes előadást követően Dr. Oroszi Tamás urológus a prosztata betegségeiről és vizsgálatáról beszélt. Sajnos a betegek gyakran a tünete jelentkezése után csak hosszabb idő elteltével fordulnak orvoshoz, mivel állapotuk sokakban szégyenérzetet kelt, nehezükre esik panaszaikat kívülálló személlyel megosztani, még ha az orvos is. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy az állapot jól kezelhető, a tünetek viszont sokat ronthatnak az életminőségen, ezért panaszok esetén érdemes idejében felkeresni a kezelőorvost. A prosztata leggyakrabban előforduló megbetegedései: prosztatagyulladás, prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák.

A prosztata megnagyobbodás esetén a beteg azt tapasztalja, hogy vizelete nehezen indul, vékony sugárban, gyakran akadozva ürül, a vizeletürítéshez erőlködnie kell, erős hasprést alkalmazva. Egyszerre kevés vizelet távozik, viszont hamarosan újra jelentkezik az inger, éjszaka is, több alkalommal. A komolyabb betegség megelőzésére a legfontosabb a rendszeres orvosi ellenőrzés, melyet az urológus végez el. Dr. Oroszi Tamás előadásában részletesen elmondta az egyes betegségek kialakulásának folyamatát, majd azok gyógyításának lehetőségeit.

A délután folyamán még Vidács Tímea Kriston Intim Torna tréner ismertette meg közönségét a férfi intim torna jelentőségével. A Kriston intim torna tulajdonképpen tudatos alhasvédelem. Célja az emésztő- , kiválasztó- és szexuális (nemi) szervek funkciójának karbantartása, fokozása. A világon egyre több helyen oktatják. Ezzel a tornával különleges, életminőséget meghatározó tudást adnak át a trénerek a férfiaknak.

A tréning speciális, didaktikusan felépített mozgásanyaga egyrészt intenzív hatást fejt ki a hímvessző, a prosztata alatt, here fölötti és a végbél körüli izmokra, melyeknek gyorsaság-, állóképesség-, erő- és irányítottságot fejlesztő gyakorlatait sajátítják el egy-egy torna alkalmával. Másrészt olyan alhas stimuláló gyakorlatsort tanulhatnak, ami serkenti a szexuális funkciókat, növeli a hormonhatást, megszünteti a székrekedést, segíti az aranyér, herevisszértágulatból származó tünetek et, műtét után gyorsítja a felépülést és emellett még számtalan előnnyel jár egészséges szervezetre nézve is.

Az előadók sokoldalú témáját tekintve láthatják, hogy rendkívül érdekes programon vehettek részt az érdeklődők a szombat délután folyamán. Minden bizonnyal sok érdekes információ birtokába juthattak az érdeklődők, melyeket remélhetőleg kamatoztatni is tudnak a továbbiakban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: